Afbeelding Bemesting stikstof

Het element stikstof speelt een belangrijke rol bij de groei en de vitaliteit van het gewas. Stikstof bevordert de vegetatieve groei van het gewas. Daarnaast is het element stikstof een belangrijke bouwsteen voor aminozuren en DNA. Stikstof stimuleert de celstrekking en zorgt daarbij voor grotere cellen. Het element kalium zorgt vervolgens voor de vulling van deze cellen. De combinatie van stikstof en kalium in deze fase heeft dus een positief effect op de vruchtmaat. Vandaar dat we in peer, vooral bij Conference, tijdens de celstrekking ook kalium toedienen.

In deze periode, na de junirui, zitten we in de celstrekkingsfase van de vruchten. De bemesting in deze periode is vooral gericht op het vitaal houden van het gewas en de uitgroei van de vruchten. Ook op dit gebied speelt stikstof een belangrijke rol.

Overmaat of tekort

Het groeiproces van het gewas en de vruchten verloopt optimaal, als het gewas beschikt over de juiste nutriënten in de juiste verhouding op het juiste moment. Een overmaat of juist een tekort heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van het gewas en daarmee ook op de vruchten.

Concreet zorgt een overmaat aan stikstof voor een te sterke vegetatieve groei en uiteindelijk voor een afnemende productie. Verder zorgt een overmaat aan stikstof voor een te hoog gehalte aan nitraat in het gewas. Dit maakt een perengewas aantrekkelijker voor perenbladvlo en luizen.

Qua vruchtkwaliteit geeft een overmaat aan stikstof een verhoogd risico op holle en buikzieke peren, meer concurrentie tussen scheutgroei en vruchten door het onttrekken van teveel calcium aan de vruchten, een verhoogd risico op scald, en mindere kleuring van de vruchten bij bicolore appelrassen.

Een tekort aan stikstof daarentegen zorgt ervoor dat het gewas achter blijft in groei en dus eerder afsluit met een veelal te kleine vruchtmaat. Zoals aangegeven, speelt stikstof een belangrijke rol bij tal van groeiprocessen in het gewas. Een tekort aan stikstof zorgt er voor dat deze processen teveel worden geremd en het gewas niet optimaal groeit. Een tekort aan stikstof geeft een groter risico op vergeling tijdens de bewaring, sneller afleven van de vruchten en een groter risico op ouderdomsbederf.
Uit Belgische ervaringen blijkt dat voor harde, groene Conference-peren minimaal 50 mg N per kg vruchtgewicht nodig is, bij de oogst. Dit kunt u meten door een vruchtanalyse te nemen, kort voor de pluk.

Meten = weten

Een goed bemestingsadvies voor de komende periode is maatwerk. Zaken als groeiniveau van het gewas, dracht en mineralisatie vanuit de bodem spelen op dit gebied een belangrijke rol. Op dit moment zitten we qua weersomstandigheden in een vrij droge periode. Droge grond heeft een remmende werking op de mineralisatie en ook op de opneembaarheid van stikstof, maar ook van kali.

Naast de toediening van nutriënten speelt vochtvoorziening ook duidelijk een belangrijke rol. Om meer inzicht te krijgen in de opneembaarheid van onder andere stikstof vanuit de bodem kunt u een N-mineraalmonster nemen. Dit geeft aan of een stikstofbemesting nodig is. Daarnaast is het ook mogelijk bladmonsters te nemen, om meer inzicht te krijgen in de actuele voedingstoestand van het gewas. Plantsapmonsters geven daarbij snel inzicht in welke nutriënten, en in welke verhouding, in oplossing aanwezig zijn. Dit is dus een momentopname. De droge stofanalyse geeft inzicht in zowel de opgeloste, als de vastgelegde nutriënten in het blad.

.

Overzicht

Tabel 1 geeft een overzicht van de meest gangbare meststoffen stikstof, die u in deze periode kunt strooien of gebruiken voor fertigatie.

Onze fruitspecialisten kunnen u helpen met een goed advies voor de bemesting voor deze zomerperiode. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is het leveren van maatwerk. We spelen dus in op de specifieke situatie op uw bedrijf. Hierbij wordt niet alleen naar bladvoeding of breedwerpige bemesting gekeken, maar ook naar de mogelijkheden met fertigatie.

Afbeelding Bemesting stikstof

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Maak fertigatie makkelijker met Teon B
Klantverhaal Bemesting

Maak fertigatie makkelijker met Teon B

Met fertigatie kunt u kiezen voor vaste meststoffen, maar het is ook mogelijk om vloeibare meststoffen toe te dienen, zoals Powerdrip Teon B. Deze meststof is speciaal ontwikkeld om het gewas tijdens deze groeifase optimaal te ondersteunen.

Afbeelding Teeltadvies | perenbladvlo, hittestress en overbemesting
Teeltactualiteit Bemesting

Teeltadvies | perenbladvlo, hittestress en overbemesting

Voor deze week verwacht het KNMI droog en zonnig weer, met in het weekend temperaturen van 30°C of hoger. Dit betekent dat er hittestress en zonnebrand bij het gewas kan ontstaan. Waar mogelijk is het advies te beregenen in de middag voor gewaskoeling. Wees voorzichtig in deze periode met zomersnoei. Het gras lang laten heeft ook een gunstig effect op het klimaat in de beplanting. Als irrigatie via druppelbevloeiing mogelijk is, dan zorgen dat de bodem op 30 en 40 cm voldoende vochtig blijft.

Afbeelding Bladvoeding
Teeltactualiteit Bemesting

Bladvoeding

Plaatselijk zien we nu soms symptomen van gebrek van mangaan, magnesium of ijzer bij appel en peer.