Hortispoor Mix | Verbeter de bladstand en verhoog de vruchtkwaliteit

Afbeelding Hortispoor Mix | Verbeter de bladstand en verhoog de vruchtkwaliteit

Een gezonde plant met een goede bladstand vormt de basis voor een hoge opbrengst en een kwalitatief goede appel of peer. In de praktijk blijkt dat kleine tekorten aan sporenelementen vaak onopgemerkt blijven, terwijl deze wel van invloed kunnen zijn op de kwaliteit en bewaarbaarheid van het fruit. Met Hortispoor Mix biedt Van Iperen een effectieve oplossing om deze tekorten gericht aan te pakken.

De kracht van Hortispoor Mix

Hortispoor Mix Vloeibaar bevat alle belangrijke sporenelementen die een plant nodig heeft voor een optimale ontwikkeling: ijzer, mangaan, zink, borium, koper en molybdeen.

De elementen zijn beschikbaar in hoogwaardige chelaatvorm. Dit zorgt voor een snelle opname via het blad, een goede mengbaarheid met andere meststoffen en middelen en een hoge effectiviteit.

De rol van sporenelementen in de plant

Voor een optimale groei en ontwikkeling is het belangrijk dat de sporenelementen binnen de plant op niveau zijn. Ieder element vervult een specifieke functie binnen de plant. Hieronder een overzicht van de belangrijkste sporenelementen in Hortispoor Mix en hun rol:

  • IJzer (Fe): betrokken bij de fotosynthese, bevorderd de groene kleur van blad en vrucht
  • Mangaan (Mn): essentieel voor de fotosynthese en energievoorziening van de plant.
  • Zink (Zn): bevordert de groei en ontwikkeling van plantenhormonen.
  • Borium (B): belangrijk voor de celwandstructuur en de bestuiving.
  • Koper (Cu): versterkt de weerstand en speelt een rol in enzymatische processen.
  • Molybdeen (Mo): onmisbaar voor de stikstofomzetting in de plant.

Een uitgebalanceerde voorziening van deze elementen resulteert in een goede bladstand, een gezonder gewas en een betere vruchtontwikkeling.

Resultaat: gezond gewas en betere vruchten

Door het regelmatig toepassen van Hortispoor Mix, wordt het bladgroen versterkt en blijft de bladstand optimaal. Dit resulteert in een betere fotosynthese, een gelijkmatige groei en sterkere vruchten. Bovendien draagt het bij aan een egale vruchtkleur en een hoger vruchtgewicht. Door het inzetten van de Hortispoor Mix ontstaat er een hogere opbrengst en een betere vruchtkwaliteit, waardoor de bewaarheid van de vrucht beter is.

Praktisch gebruik van Hortispoor Mix

Met een lage dosering per toepassing is Hortispoor Mix niet alleen effectief, maar ook kostenefficiënt. Dankzij de vloeibare formulering is het eenvoudig te verwerken en toe te dienen, waardoor het makkelijk kan worden gecombineerd met andere bespuitingen.

  • Dosering: 0,5 tot 1,0 liter per hectare per bespuiting.
  • Toepassing: Via bladbespuiting tijdens de groeifase.
  • Mengen: Goed mengbaar met gangbare meststoffen, behalve producten die metalen bevatten zoals aluminiumfosfiet of koperoxychloride.

Beste momenten voor toepassing:

  • Tijdens de snelle groeifasen van het gewas.
  • Bij tekenen van tekorten of stress, zoals chlorose of vertraagde groei.
  • Net na de bloei om het jonge blad en de vruchten te ondersteunen.
  • Na zware weersomstandigheden zoals droogte of kou om herstel te bevorderen.

Kies voor zekerheid

Wilt u werken aan een goede bladstand en de opbrengst en kwaliteit van uw fruit verhogen? Kies dan voor Hortispoor Mix van Van Iperen. Een kleine investering in de juiste sporenelementen maakt een groot verschil aan het einde van het seizoen.

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Maak fertigatie makkelijker met Teon B
Klantverhaal Bemesting

Maak fertigatie makkelijker met Teon B

Met fertigatie kunt u kiezen voor vaste meststoffen, maar het is ook mogelijk om vloeibare meststoffen toe te dienen, zoals Powerdrip Teon B. Deze meststof is speciaal ontwikkeld om het gewas tijdens deze groeifase optimaal te ondersteunen.

Afbeelding Teeltadvies | perenbladvlo, hittestress en overbemesting
Teeltactualiteit Bemesting

Teeltadvies | perenbladvlo, hittestress en overbemesting

Voor deze week verwacht het KNMI droog en zonnig weer, met in het weekend temperaturen van 30°C of hoger. Dit betekent dat er hittestress en zonnebrand bij het gewas kan ontstaan. Waar mogelijk is het advies te beregenen in de middag voor gewaskoeling. Wees voorzichtig in deze periode met zomersnoei. Het gras lang laten heeft ook een gunstig effect op het klimaat in de beplanting. Als irrigatie via druppelbevloeiing mogelijk is, dan zorgen dat de bodem op 30 en 40 cm voldoende vochtig blijft.

Afbeelding Bladvoeding
Teeltactualiteit Bemesting

Bladvoeding

Plaatselijk zien we nu soms symptomen van gebrek van mangaan, magnesium of ijzer bij appel en peer.