Teeltadvies | Perenbladvlo, vruchtdunning appel en peer, Onkruidbestrijding na de bloei

Dit bericht is verlopen eventuele adviezen zijn hierdoor niet (meer) geldig.

Afbeelding Teeltadvies | Perenbladvlo, vruchtdunning appel en peer, Onkruidbestrijding na de bloei

Vandaag in het teeltadvies: Perenbladvlo, vruchtdunning in appel en peer en onkruidbestrijding na de bloei.

Perenbladvlo

Afgelopen week is de ontwikkeling van de tweede generatie perenbladvlo snel gegaan. Deze ontwikkeling loopt echter niet overal gelijk. Er is veel variatie tussen de verschillende beplantingen. Soms zien we al volop oranje eieren en de eerste jonge larven. Enkele telers hebben daarom al Movento of Batavia ingezet.

In andere beplantingen komt nauwelijks ei-afzet voor of soms alleen witte eitjes. Pas als deze ei-afzet gaat omkleuren naar oranje, is inzet van Movento of Batavia nodig. Controleer op de ontwikkeling van de perenbladvlo. Incidenteel komt ook aantasting voor van rose perenluis of appelgrasluis. Movento/Batavia bestrijdt ook deze bladluizen.

Dit jaar is het laatste jaar dat u Movento en Batavia kunt toepassen. U kunt deze middelen niet meer bestellen. De opgebruiktermijn is 30 oktober 2025. Houd drie dagen aan als wachttijd tussen een bespuiting met Captan of Brevis en Movento. Gezien de lage luchtvochtigheid is het advies op ’s avonds of ’s ochtends vroeg Movento of Batavia te verspuiten. Voor meer info over de inzet van Movento of Batavia, zie het teeltadvies van 1 mei.

Movento OD                            0,75 – 1,00 ltr/ha
Batavia                                   1,80 ltr/ha
Squall                                     0,50 %
Agro-Vital Uptake                   0,50 %

Afbeelding Teeltadvies | Perenbladvlo, vruchtdunning appel en peer, Onkruidbestrijding na de bloei

Vruchtdunning Appel

We hebben dit jaar mooi weer gehad tijdens de bloei van appel. We zien op dit moment in een aantal beplantingen vrij veel jonge vruchtjes doorkomen. Opvallend is dit jaar, dat het éénjarige hout nog lang gebloeid heeft. Eind vorige week zagen we in sommige beplantingen nog steeds open bloemen.

Veel telers hebben dit seizoen twee keer ATS ingezet, soms gecombineerd met Ethrel voor bloemdunning. Controleer de vruchtzetting en de ontwikkeling van de vruchtgrootte in uw eigen beplantingen. Elstar is op veel plaatsen op het meerjarige hout nu in het stadium van 10 tot 12 mm.

Het KNMI voorspelt vanaf donderdag 19°C en oplopende temperaturen richting 22°C in het weekend. Voor de BA-producten zijn dit gunstige omstandigheden. In dit bericht vertellen wij u meer over vruchtdunning bij Elstar en de andere appelrassen. Het toepassen van chemische dunning is en blijft maatwerk per ras en per beplanting. Overleg met uw adviseur over de te volgen strategie!

Voor vruchtdunning bij appel hebben we de keuze uit twee typen middelen. Producten op basis van 6-BA (Exilis en MaxCel) en Brevis, met werkzame stof metamitron. Zeker bij de keuze voor Exilis 100 SC is goed weer na toepassing belangrijk. Verder is de werking van 6 BA en/of Brevis optimaal bij een vruchtgrootte van 10-12 mm van de topvrucht. Dit is meestal ca. drie weken na volle bloei.

Een belangrijk voordeel van Exilis is de bevordering van extra gemengde knoppen in het volgende jaar. Brevis heeft dit voordeel niet. Daarentegen is de werking van Brevis vaak wat sterker. Dit kan een voordeel zijn, als sterke dunning gewenst is. Hieronder een overzicht per ras in tabel 1 van onze adviezen voor de vruchtdunning bij appel. Vaak bestaat de keuze uit of Exilis of Brevis. Daarna nog een aantal aandachtpunten bij de bespuiting met deze middelen.

Tabel 1. Adviesschema vruchtdunning bij appel 2025, doseringen per ha

*Bij zware zetting, inzet van beide producten, afhankelijk van weersomstandigheden en vruchtgrootte, overleg met uw adviseur.

Exilis 100 SC (6-BA)
Optimale toepassing is bij 10 tot 12 mm vruchtgrootte. Echter voor een goede werking is het weer belangrijker. De dagen na toepassing, bij voorkeur een oplopende temperatuur richting de 20 tot 23 ºC. Producten op basis van 6BA bij voorkeur in de ochtend spuiten, op een opdrogend gewas voor een warme periode. Enkele aandachtspunten bij 6-BA producten:

  • Droogtijd middel moet voldoende lang zijn, het is na 6 uur regenvast
  • Apart van andere middelen spuiten
  • Geen uitvloeier toevoegen.

Brevis

  • Hogere nachttemperatuur (>10 ºC) en donker weer geeft sterkere werking
  • Hoge luchtvochtigheid belangrijk voor goede opname
  • Sterk groeiende bomen reageren sterker
  • Bomen onder stress reageren sterker (hagel, droogte, windschade)
  • Niet mengen, altijd solo toepassen
  • Minimale afstand van 3 dagen tussen toepassing Brevis en opname bevorderende en/of oliehoudende stoffen, zoals Movento.
  • Gebruik voldoende water voor een goede verdeling over de boom
  • Toepassen op een droog gewas, en geen regen binnen 4 uur na de bespuiting.

Vruchtdunning Peer

Verschillende telers hebben afgelopen week Brevis of Exilis ingezet bij Conference. Een aantal telers heeft nog geen chemische dunning uitgevoerd. Op sommige bedrijven was de vruchtmaat nog niet in het optimale traject. De vruchtgrootte van Conference is nu vaak 13 tot 14 mm in Zuidwest NL.

De inzet van Brevis op peer is deze week nog mogelijk. Als de vruchtgrootte toeneemt, overweeg dan een wat hogere dosering van Brevis te gebruiken. Inzet is zinvol tot ca. 16 mm topvrucht. Voor meer info over inzet van Brevis bij Conference zie ons teeltadvies van 24 april 2025.

Onkruidbestrijding na de bloei bij appel en peer

Bij appel en peer is onkruidbestrijding na de bloei nodig. Ons advies is voor deze ronde glyfosaat te gebruiken. Gezien het stadium van het gewas bij appel en peer is het nog te vroeg om een groeistof mee te spuiten. De vruchtjes bij appel en peer zijn nog in een gevoelig stadium. Als u een ronde wilt maken met de combinatie glyfosaat plus groeistoffen, wacht dan tot na de juni-rui. Glyfosaat solo kunt u nu wel veilig inzetten.

Op dit moment zijn vijf formuleringen/merken van glyfosaat beschikbaar in de fruitteelt. Voor de doseringen van glyfosaat, zie tabel 1. Let op bij het gebruik van glyfosaat; de hoeveelheid per jaar en per ha is beperkt. Verder is het gebruik van glyfosaat in het protocol van AH en Planet Proof ook begrensd. Alleen Azural en Roundup Dynamic hebben een veiligheidstermijn (VT) van 28 dagen. De overige merken hebben geen VT.

Tabel 1. Overzicht merken glyfosaat in grootfruit, strokenbehandeling 2025

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Teeltadvies | perenbladvlo, hittestress en overbemesting
Teeltactualiteit Bemesting

Teeltadvies | perenbladvlo, hittestress en overbemesting

Voor deze week verwacht het KNMI droog en zonnig weer, met in het weekend temperaturen van 30°C of hoger. Dit betekent dat er hittestress en zonnebrand bij het gewas kan ontstaan. Waar mogelijk is het advies te beregenen in de middag voor gewaskoeling. Wees voorzichtig in deze periode met zomersnoei. Het gras lang laten heeft ook een gunstig effect op het klimaat in de beplanting. Als irrigatie via druppelbevloeiing mogelijk is, dan zorgen dat de bodem op 30 en 40 cm voldoende vochtig blijft.

Afbeelding Teeltadvies | zwartvruchtrot, schurft, meeldauw en hittestress
Teeltactualiteit Biostimulanten

Teeltadvies | zwartvruchtrot, schurft, meeldauw en hittestress

Voor de komende week voorspelt het KNMI hoge temperaturen op donderdag en vrijdag, met daarna kans op onweersbuien. Bij deze buien bestaat de kans op infecties door Stemphylium.

Afbeelding Teeltadvies | perenbladvlo, schimmels en meeldauw
Teeltactualiteit Gewasbescherming

Teeltadvies | perenbladvlo, schimmels en meeldauw

Voor deze week voorspelt het KNMI wisselvallig weer, met bijna elke dag kans op regen en temperaturen van 18 tot 23°C. Ook voor het Pinksterweekend verwacht het KNMI regen.