28 maart 2017

Santinikwekerij van Schie – AMX

Op santinikwekerij Richard van Schie in Monster worden er santini’s geteeld voor het hogere segment van de markt. Kwaliteit staat in alles voorop. Om ervoor te zorgen dat de santini’s het hele jaar van topkwaliteit zijn, zet van Schie de bladmeststof AMX-Ca in: “De meerwaarde straalt van het gewas af”.

Zichtbaar vitaler

Op advies van teeltadviseur Arjan Spaans van Van Iperen wordt er sinds vorig jaar september AMX-Ca ingezet. Spaans: “We zagen best wel wat gele blaadjes onderin en ook wat dorre bladeren. In overleg met mijn collega, bemestingsspecialist Eric Watzeels, heb ik toen de inzet van AMX-Ca geadviseerd. Bij andere bedrijven hadden we daar al positieve ervaringen mee. Er werd door Richard eerst wat sceptisch gereageerd, maar na de eerste ronde spuiten was de scepsis verdwenen.” Meewerkend voorman Danny Duijvesteijn beaamt dit: “We zijn ermee begonnen om het gewoon eens te proberen, maar al na één ronde spuiten zagen we het verschil. Ook de teeltvoorlichter zag het direct. De bloemen stonden er vitaler bij. De bladeren waren steviger en groener, en we hoefden ook geen bladeren meer te plukken. Het effect was duidelijk.”

Extra

Van Schie zet AMX-Ca in als aanvulling op zijn bemestingsstrategie. Duijvesteijn: “AMX is geen vervangend middel en er is ook geen alternatief voor. Het is echt een extra middel om de kwaliteit van de bloemen te bevorderen. AMX stimuleert de groei van het gewas wat de lengte van de stengels ten goede komt. Daarnaast zijn de bladeren zichtbaar groener en steviger. Het straalt van het hele gewas af. En doordat de bloemen sterker zijn kunnen ze ook tijdens het transport meer hebben. Ze komen dus ook mooier op de eindbestemming aan.” De bladmeststof wordt meegespoten met de gewasbeschermingsmiddelen. In de zomer wordt het één keer in de twee weken toegediend en de rest van het jaar elke week. “We gebruiken jaarrond AMX. Als het zonnetje minder gaat schijnen en het kouder wordt, is het tijd om de frequentie op te schoreven van om de week naar elke week”, vertelt Duijvesteijn. Adviseur Spaans vult hem aan: “Het is belangrijk om tijdig voldoende AMX toe te dienen. De santini’s die in de moeilijkste periode, december en januari, geoogst worden moet je vanaf het begin goed helpen. Een teeltronde duurt hier zo’n acht weken, dus dan moet je zeker begin oktober overgaan naar elke week spuiten.”

Overtuigd

Bij Richard van Schie zijn ze ondertussen overtuigd van de inzet van AMX-Ca. Duijvesteijn: “Het is een extra product dat je moet kopen, maar de meerwaarde straalt van het gewas af. Als je voor kwaliteit gaat is het eigenlijk een must. Ik raad het collega-telers van harte aan. De kosten wegen niet op tegen de mooiere bloemen die je ervoor terugkrijgt!”