26 april 2017

Uien – schimmel- en onkruidbestrijding

Winterplantuien – schimmelbestrijding

De meeste winterplantuien groeien na de regen lekker door en krijgen steeds meer loof. Het wordt langzaam tijd om te beginnen met de preventieve bestrijding van valse meeldauw. Dit kan het beste met Fubol Gold. Het middel werkt systemisch, waardoor ook nieuw blad wordt beschermd. Ook worden beginnende infecties met dit middel besteden. Gebruik het middel nogmaals in de volgende bespuiting om de beste werking te krijgen. In uien is het verstandig om een uitvloeier toe te voegen om het middel goed over de pijpen de verdelen. Hiervoor adviseren wij Zipper. Advies:

Fubol Gold 2,00 kg/ha  +
Zipper 0,10 ltr/ha

Voorjaarsplantuien – onkruidbestrijding

Er wordt deze week regen verwacht. Vochtige gronden zijn ideaal voor de toepassing van bodemherbiciden. Deze middelen kunnen dus mooi worden aangevuld voor een goede preventieve onkruidbestrijding. De basis hiervoor is Wing P + Pyramin en AZ500. Let op! AZ500 mag maar eenmaal per seizoen worden toegepast. Hiervoor is vochtige grond nodig. Bij bovenstaand onkruid kan er Chloor IPC toegevoegd worden om de contactwerking te versterken. Advies (afhankelijk van de zwaarte van de grond):

Wing P aanvullen tot 3,00 – 4,00 ltr/ha +
Pyramin aanvullen tot 1,00 – 2,00 kg/ha +
(eventueel) AZ500  0,20 ltr/ha +
(eventueel) Chloor IPC  0,50 – 1,00 ltr/ha

Let op:

  • AZ500 mag maar eenmaal per seizoen worden toegepast.
  • Pas Chloor IPC en andere groeistoffen niet toe in de buurt van boomgaarden in de bloei.

Zaaiuien – onkruidbestrijding

De opkomst van zaaiuien is op veel percelen onregelmatig. Een goede onkruidbestrijding is hierdoor lastig. Zorg dat onkruid voor opkomst is afgebrand met glyfosaat of Dragoon / Reglone Bold. Wanneer de uien boven staan, kunnen onder vochtige omstandigheden bodemherbiciden worden gespoten. Let hierbij op dat er tijdens het spuiten onder lage temperaturen verschil zit in de aantasting van de uien door verschillende middelen. Stomp en Chloor IPC zijn bij lage (nacht)temperaturen de zachtste middelen. Advies:

Kram- en vlagbladstadium:

Stomp 0,25 – 0,50 ltr/ha (aanvullen tot max. 1,50 ltr/ha in vlagbladstadium) +
AZ500 0,20 ltr/ha +
(eventueel) Chloor IPC 0,50 ltr/ha

1e pijp 3 cm lang (afhankelijk van de zwaarte van de grond):

Wing P 0,50 – 1,00 ltr/ha

Let op:

  • AZ500 mag maar eenmaal per seizoen worden toegepast.
  • Pas Chloor IPC en andere groeistoffen niet toe in de buurt van boomgaarden in de bloei.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.