Beschermen

U bent hier: Home > Fruitteelt > Beschermen


Beschermen en fruitteelt

Hoe beschermt u uw gewas tegen ziekten en plagen?

Hoe houden we de perenbladvlo onder controle? Wat is schurft eigenlijk en hoe beschermen we het gewas ertegen? Wij beschrijven de grootste ziekten en plagen voor u.


Perenbladvlo

Om de perenbladvlo ook in de toekomst beter beheersbaar te kunnen houden, wordt het steeds belangrijker om volgens een systeemaanpak te werk te gaan. Deze methode is onder andere gericht op het creëren en behouden van een natuurlijk evenwicht tussen de perenbladvlo en zijn natuurlijke vijanden. Lees hier meer over de systeemaanpak tegen perenbladvlo.


Schurft

Het blijft belangrijk om in het seizoen informatie over schurft paraat te hebben bij het inschatten van de schade die deze schimmel kan veroorzaken en om te bepalen welke bestrijdingsstrategie u het beste toe kunt passen. Met behulp van zes vragen en antwoorden reiken wij u de belangrijkste informatie over schurft aan.


Meeldauw

Meeldauw, we kennen het allemaal. Maar wat gebeurt er bij een infectie? Hoe spelen de weersomstandigheden mee? En wat kunnen we er tegen doen? U leest het hier.


Fruitmot

Fruitmot is één van de weinige insecten die zowel met chemische als niet-chemische middelen onder controle gehouden kan worden. Hoe? Frank Eerland vertelt het u in dit filmpje:


Zwartvruchtrot

Sinds het begin van de 21e eeuw hebben we in Nederland te maken met de ziekte Stemphylium, ook wel zwartvruchtrot genoemd. Zwartvruchtrot wordt veroorzaakt door een schimmel. Wat hebben stress, de weersomstandigheden en groeifases hiermee te maken? Lees hier het artikel.


Appelbloedluis

De appelbloedluis heeft acht tot twaalf generaties per jaar, afhankelijk van het seizoen. Hoe verspreid het zich in de boom en hoe houden we het onder controle? Frans Eerland, technisch specialist Fruitteelt vertelt er over in dit filmpje: