Fertigatie

U bent hier: Home > Akkerbouw > Fertigatie


De afgelopen jaren zien we dat het klimaat heel erg verandert. We hebben te maken met grote droogte, geen, of nauwelijks beschikbaarheid van zoet water. Fertigatie is een mogelijke oplossing voor die problemen. Als Van Iperen hebben we al meerdere jaren positieve resultaten behaald in onder andere de hoogrenderende gewassen aardappel, ui en bloembollen.

Fertigatie is een combinatie van water geven en bemesting. De meststoffen worden via een doseersysteem aan het water toegevoegd waarna de mix van water en meststoffen via een hoofdleiding en druppelslangen uiteindelijk in het gewas terecht komt. Als groeispecialist begeleiden we u het hele seizoen. We geven advies over de bemesting maar denken ook mee met het technische aspect van fertigatie en onze specialisten staan altijd voor u klaar op het moment dat u een probleem heeft met de slangen of de bemesting. Om u te ondersteunen bij de teelt is ook Mijn Fertigatie ontwikkeld. Een handige applicatie waarmee u het gehele jaar door automatisch uw bemesting kunt meegeven.

Op deze pagina zullen we u aankomend seizoen meenemen in het proces van fertigatie. Van het leggen van de druppelslangen tot het bijsturen van de bemesting in het seizoen, en van het instellen van de fertigatiecomputer tot het schoonmaken van de slangen.

 

Proeven

We hebben inmiddels al meerdere jaren ervaring met fertigatie. Een aantal jaar geleden begon het met het doen van proeven en nog steeds doen we proeven in verschillende gewassen om samen tot een zo optimaal resultaat te komen. In onderstaande oudere video’s ziet u hoe de proeven van eerdere jaren gingen en wat de resultaten waren.

Fertigatie en akkerbouw – aardappelen

Op dit moment zijn er een aantal klanten die fertigatie nu toepassen. Deze klanten begeleiden wij heel intensief. Ook hebben we 2 grote proeven liggen. In onderstaande video vertellen Jan Willem Spaargaren en Leendert Koster meer over de proef in pootaardappelen.

 

Fertigatie en akkerbouw – uien

In het gewas ui ligt een grote proef bij de Rusthoeve in Colijnsplaat. Ook bij Franzen Landbouw hebben we een grote  gezamenlijke proef. In ongeveer 10 hectare uien is fertigatie toegepast. Ondanks het droge jaar is er een grote meeropbrengst gerealiseerd met fertigatie. Bekijk hieronder de video met de resultaten.

 

 

Nieuws

Interesse in fertigatie?

Wilt u dit seizoen aan de slag met fertigatie, heeft u vragen of wilt u op de hoogte gehouden worden? Vul dan onderstaand formulier in.