Water en tuinbouw

U bent hier: Home > Tuinbouw > Water en tuinbouw


Een goede waterkwaliteit is de basis voor een gezond gewas. Extra belangrijk in het telen van de toekomst. Het begint bij een schone start van de teelt waarbij de kas zowel schoon als gedesinfecteerd is. Daarna is het van belang om de waterkwaliteit hoog te houden en deze regelmatig te meten en te blijven monitoren. In de toekomst staan we daarna voor verschillende uitdagingen. Onze waterkwaliteitspecialisten vertellen je er in de komende weken meer over. Ook aan de slag met de hygiëne en waterkwaliteit in uw bedrijf. Neem contact op met uw adviseur of vul het onderstaande formulier in.

Onder aan de pagina ziet u wat we eerder al deelden over waterkwaliteit.

Visie

In deze video vertellen product managers Dick Breugem en Edwin Datthijn wat de rol van een goede waterkwaliteit en hygiëne in de teelt volgens hen inhoudt nu en in de toekomst. Ook geven ze aan  op welke onderwerpen we de komende weken verder in zullen zoomen.

 

 

 

Hygiëne

“Eerst schoonmaken, dan pas ontsmetten.” Daar start een goede hygiëne mee volgens waterspecialist Ron Kleijn. “Als de hygiëne en waterstroom niet op orde zijn, heb je een invalspoort voor ziekten en plagen.” Om die invalspoort zo klein mogelijk te houden, werkt Bart de Groot bij Kas.ko volgens het hygiëne protocol. Samen vertellen de heren wat ze nu al doen op het vlak van hygiëne in én na de teeltwisseling voor het telen van de toekomst.

 

 

Metingen

“Water is het begin van al het leven. Als je water goed is, is dat de start voor een weerbare plant” aldus Ron Jansen. Hij maakt bij Jansen Paprika gebruik van een recirculatiesysteem: er vloeit geen water weg. Daarom is het extra belangrijk om de waterkwaliteit te meten en bij te houden. Dat doet hij samen met waterspecialist Henk Brakels in Mijn Water. In deze applicatie kunnen ze beiden gegevens invoeren, bekijken en analyseren. Hierdoor kunnen ze snel handelen als dat nodig is.

 

Waterkwaliteit

In de laatste video van de serie ‘Het telen van de toekomst’ vertelt Rob van Marrewijk van LEMA tomaten waarom waterkwaliteit zo belangrijk voor hem is. “We willen dat er voldoende zuurstof in het water voor de wortels zit, want de wortels zorgen ervoor dat de plant goed groeit.” Waterspecialist Han Opstal komt regelmatig langs om de waterkwaliteit te controleren en geeft waar nodig advies om deze te verbeteren.

 

 

Aanvraag adviesgesprek waterkwaliteit

 

 

———————————

Wij vroegen telers naar hun ervaringen met de diverse waterpunten binnen de teelt. Bekijk hier hun verhalen en die van onze waterkwaliteitsspecialisten Han Opstal, Ron Kleijn en Henk Brakels.

 

 

 

 

 

 

In dit filmpje geven diverse medewerkers van Intracare een inkijkje in de keuken. Ook waterkwaliteit specialist Han Opstal vertelt over het belang van een goede waterkwaliteit, de inzet van Hydrocare en de samenwerking met Intracare.

In dit filmpje geeft Jurjen van Dijken uitleg over de rol van water en een goede waterkwaliteit in de teelt van komkommers. Waterkwaliteitsspecialist Henk Brakels en Douwe Zantinge, van Roam Technology, geven hun visie op het hebben van een goede strategie op het gebied van waterkwaliteit. Douwe vertelt ook de visie en werkzaamheden van ROAM Technology.

In dit filmpje geeft Kees Stijger aan waarom een goede waterkwaliteit van essentieel belang is in de teelt van zijn tomaten. Waterkwaliteitsspecialist Ron Klein en Jef van Gorp, medewerker Technical Sales BeNeLux van Roam Technology, geven hun visie op het hebben van een goede strategie op het gebied van waterkwaliteit. Ook vertellen ze over de inzet van een gestabiliseerde waterstofperoxide (Huwa-San©) en op welk wijze deze bijdraagt aan de preventie van teeltproblemen zoals Crazy Roots.

 

 

Henk Brakels ondersteunt Johan Booster van Van Geel orchideeën bij het optimaliseren van de waterkwaliteit. Hij brengt de waterstromen in kaart en meet de kwaliteit. Door het toedienen van gestabiliseerde waterstofperoxide blijft de waterkwaliteit op orde en draagt deze bij aan de teelt van  weerbare planten.

Waterkwaliteitspecialist Ron Kleijn neemt ons mee naar radijskweker Ortolanda. Samen met Ad Coolbergen vertelt hij over de teelt van radijs, de rol van schoon en goed water en de samenwerking met Van Iperen.

Bassin

Als de teelt schoon begint, zijn er minder middelen nodig om schoon te blijven. Dat begint bij een schoon bassin. Regelmatig het bassinwater controleren en behandelen voorkomt vervuiling. Leo van der Valk van paprikakwekerij Van der Valk vertelt over het belang van een schoon bassin voor zijn teelt. Bekijk het verhaal van Leo.

Drainwater

Water uit de teelt komt terecht in de drainwatersilo en bevat resten van gewasbeschermingsmiddelen en andere vervuiling. Om te voorkomen dat dit water vervuild weer in de kas terecht komt, is behandeling noodzakelijk. Vaak gebeurt dit met een UV-ontsmetter. Het is daarna van belang het ontsmette water schoon te houden. Mike Zuidgeest vertelt over het belang van schoon water voor de teelt van zijn gerbera’s. Bekijk het verhaal van Mike.

 

Dagvoorraad

Via de mengbak of via de dagvoorraad gaat het water de teelt in. Ook hier is meten essentieel om de juiste waterkwaliteit bij het gewas te brengen. Leo Leerdam van Leerdam Orchideeën vertelt over het belang van de juiste zuurstofgraad in zijn dagvoorraad en de metingen die hij verricht om de goede temperatuur en de juiste hoeveelheid zuurstof bij zijn planten te krijgen. Bekijk het verhaal van Leo.

 

Druppelwater

Ook is het van belang om vervuiling in het leidingsysteem en verstopte druppelaars te voorkomen.  Verstoppingen leiden tot verschillen in de waterafgifte. Dat verhoogt de kans op ziektes in de steenwolmat of het substraat. Om de leidingen en druppelaars goed schoon te houden, kan gestabiliseerde waterstofperoxide worden ingezet. Eric Volkering van Greenway tomaten vertelt over de samenwerking met Van Iperen op het gebied van waterkwaliteit. Bekijk het verhaal van Eric.