Water en tuinbouw

U bent hier: Home > Tuinbouw > Water en tuinbouw


Een goede waterkwaliteit is de basis voor een gezond gewas. Wij vroegen telers naar hun ervaringen met de diverse waterpunten binnen de teelt. Bekijk hier hun verhalen en die van onze waterkwaliteitspecialisten Han Opstal, Ron Kleijn en Henk Brakels.

 

Henk Brakels ondersteunt Johan Booster van Van Geel orchideeën bij het optimaliseren van de waterkwaliteit. Hij brengt de waterstromen in kaart en meet de kwaliteit. Door het toedienen van gestabiliseerde waterstofperoxide blijft de waterkwaliteit op orde en draagt deze bij aan de teelt van  weerbare planten.

Waterkwaliteitspecialist Ron Kleijn neemt ons mee naar radijskweker Ortolanda. Samen met Ad Coolbergen vertelt hij over de teelt van radijs, de rol van schoon en goed water en de samenwerking met Van Iperen.

Bassin

Als de teelt schoon begint, zijn er minder middelen nodig om schoon te blijven. Dat begint bij een schoon bassin. Regelmatig het bassinwater controleren en behandelen voorkomt vervuiling. Leo van der Valk van paprikakwekerij Van der Valk vertelt over het belang van een schoon bassin voor zijn teelt. Bekijk het verhaal van Leo.

Drainwater

Water uit de teelt komt terecht in de drainwatersilo en bevat resten van gewasbeschermingsmiddelen en andere vervuiling. Om te voorkomen dat dit water vervuild weer in de kas terecht komt, is behandeling noodzakelijk. Vaak gebeurt dit met een UV-ontsmetter. Het is daarna van belang het ontsmette water schoon te houden. Mike Zuidgeest vertelt over het belang van schoon water voor de teelt van zijn gerbera’s. Bekijk het verhaal van Mike.

 

Dagvoorraad

Via de mengbak of via de dagvoorraad gaat het water de teelt in. Ook hier is meten essentieel om de juiste waterkwaliteit bij het gewas te brengen. Leo Leerdam van Leerdam Orchideeën vertelt over het belang van de juiste zuurstofgraad in zijn dagvoorraad en de metingen die hij verricht om de goede temperatuur en de juiste hoeveelheid zuurstof bij zijn planten te krijgen. Bekijk het verhaal van Leo.

 

Druppelwater

Ook is het van belang om vervuiling in het leidingsysteem en verstopte druppelaars te voorkomen.  Verstoppingen leiden tot verschillen in de waterafgifte. Dat verhoogt de kans op ziektes in de steenwolmat of het substraat. Om de leidingen en druppelaars goed schoon te houden, kan gestabiliseerde waterstofperoxide worden ingezet. Eric Volkering van Greenway tomaten vertelt over de samenwerking met Van Iperen op het gebied van waterkwaliteit. Bekijk het verhaal van Eric.

Intracare lab 

Veel metingen kunnen ter plaatse worden gedaan met teststrips en watermonsters. Regelmatig laat Van Iperen ook monsters controleren in het lab van Intracare. Harm Vogels neemt ons mee voor een kijkje in het lab. Bekijk het verhaal van Harm.

Wilt u meer weten over onze wateraanpak en een vrijblijvend advies van onze waterspecialist Han Opstal? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen graag contact met u op.

Aanvraag adviesgesprek waterkwaliteit