Een gezonde bodem is een gezonde toekomst

U bent hier: Home > Akkerbouw > Een gezonde bodem is een gezonde toekomst


Een goede bodem is de basis voor een gezonde teelt. De bodem is de allerbelangrijkste productiefactor en verdient daarom uw aandacht.

Investeren is essentieel

Er komen steeds meer regels voor het gebruik van minerale en organische meststoffen. De machines worden zwaarder en we oogsten meer producten van een hectare. Deze factoren zijn van invloed op de conditie van de bodem. Het is essentieel dat u blijft investeren in een gezonde bodem. Dan kunt u ook in de toekomst gezonde gewassen en hoge opbrengsten blijven realiseren.

Ons bemestingsplan helpt

Een gezonde bodem begint bij het juiste bemestingsplan. Voldoende aanvoer van organische stof vormt de basis voor een goed bemestingsplan. Onze specialisten kijken samen met u naar de gewassen in uw bouwplan en adviseren u welke strategie u het beste kan gebruiken voor het voeden en het versterken van uw bodem en uw gewas. Naast het mineralenoverzicht bevat ons bemestingsplan ook een overzichtelijke organische stofbalans. Zo zorgen we dat uw bodem in topconditie blijft!

Duurzame mineralenvoorziening

Om alle gewassen op een duurzame manier van mineralen te voorzien, moet de organische stof balans jaarlijks zwarte cijfers laten zien. Het gaat erom dat u het gebruik van kunstmest op de juiste manier inpast op uw bedrijf. De wet- en regelgeving vraagt om steeds efficiënter toepassen van mineralen. Dit vraagt om andere soorten kunstmest, andere toedieningsmethoden en inzet van producten die de opname van mineralen in de grond te verbeteren. Onze Powerline meststoffen zijn daarvan voorbeelden. Lees meer over onze bemestingsstrategie waarmee u de basis legt voor een gezond gewas.

Groenbemesters

Planten scheiden wortelexudaten (suikers) uit aan de bodem. Hiermee stimuleren zij het bodemleven. Ook zijn er plantensoorten die met behulp van het bodemleven elementen los kunnen maken uit de grond. Door een mengsel van verschillende soorten plantfamilies te gebruiken, houdt u het bodemleven in balans en krijgt u een vitaler volggewas. Kies daarom een mengsel dat past bij het volggewas. Benieuwd welke groenbemesterrassen wij adviseren? U leest het in onze folder groenbemesters.

Organische stofhandleiding

Begin 2019 heeft Van Iperen de Organische stofhandleiding uitgebracht. Een praktische handleiding voor organische stofbeheer. Interesse? U kunt de handleiding hier aanvragen. Op de pagina iperen.com/organischestof vindt u meer informatie over de handleiding.

 

 

 

 

 

Bodemlevengids

Als vervolg op de Organische stofhandleiding hebben we eind 2020 de Bodemlevengids uitgebracht. Deze gids beschrijft het bodemleven, de belangrijke functies die het bodemleven heeft in de bodem en het effect dat landbouwkundige handelingen op het bodemleven hebben. We geven tips en handvatten om zo goed mogelijk bodemlevenvriendelijke landbouw te kunnen bedrijven. Wilt u ook een exemplaar ontvangen? Dan kunt u de gids hier aanvragen. In onderstaande video legt bodemspecialist Rens de Bruijckere het belang van gezond bodemleven uit.

 

 

 

 

Nieuws

Aandacht voor uw bodem

Van Iperen is partner van TopBodem. TopBodem brengt nieuwe inzichten op het gebied van de bodem en organiseert praktijkonderzoek rondom de bodem in de akkerbouwsector.

Wilt u uw bodem gezond houden? Onze specialisten helpen u er graag bij.