Het telen van de toekomst

U bent hier: Home > Tuinbouw > Het telen van de toekomst


Vergroenen is noodzakelijk om ook in de toekomst nog te kunnen blijven telen onder glas. Verder vergroenen kan op een heleboel verschillende manieren. Bij Van Iperen werken we met een systeemaanpak om het telen van de toekomst mogelijk te maken. Onze groeispecialisten en telers zullen u er in de komende maanden alles over vertellen. Hou deze pagina daarom goed in de gaten, wekelijks zullen we een nieuw verhaal delen. Wilt u nu al alles weten over het telen van de toekomst? Vraag uw adviseur dan om meer informatie of vul onderstaand formulier in.

 

Spuittechniek

Om te vergroenen kijk je niet alleen naar de middelen die je inzet, maar ook naar de manier waarop je de middelen inzet. Door opnieuw te kijken naar verschillende factoren van de spuittechniek, denk bijvoorbeeld aan de druk of rijsnelheid, kan je je middelen effectiever inzetten. Coen Wouters van Kwekerij Wouters vertelt samen met Patrick Smidt over de gezamenlijke zoektocht naar de beste spuittechniek.

 

 

Aanvraag adviesgesprek vergroenen in de tuinbouw

Groene middelen

Groene middelen bestaan volledig uit natuurlijke ingrediënten. Deze groene middelen kunnen met een toelating ook ingezet worden als gewasbeschermingsmiddel. Een stap die veel kwekers zetten richting het telen van de toekomst is het vervangen van chemische gewasbeschermingsmiddelen door groene gewasbeschermingsmiddelen. Marcel van den Berg van Van den Berg Kwekerij is drie jaar geleden al gestart met een proef met biologische en groene gewasbescherming in samenwerking met adviseur en productmanager gewasbescherming groenteteelt Edwin Datthijn van Van Iperen. Sindsdien teelt hij volledig groen. Samen met Jan Opschoor, managing director bij Growers United, waar Van den Berg Kwekerij onderdeel van is, vertellen ze over hun visie op het telen van de toekomst.

 

Visie

Dat de sector snel verandert is geen nieuws. Veel chemische gewasbeschermingsmiddelen verdwijnen en afnemers vragen steeds vaker naar groen en geïntegreerd geteelde producten. Om ook in de toekomst te kunnen blijven telen zullen we deze beweging moeten volgen en onze telers hierin ondersteunen. We hebben al behoorlijk wat stappen gemaakt de afgelopen jaren, maar we zullen scherp moeten blijven op wat de toekomst ons brengt.

In de komende weken zullen we op deze pagina meerdere video’s delen over het telen van de toekomst. Hierin komen onder andere het inzetten van biologische gewasbescherming en groene middelen aan bod. Maar dit is zeker niet alles. Ook op het gebied van bijvoorbeeld spuittechniek, onderzoek en monitoring kunnen we werken aan een toekomstbestendige sector.

Onze vier productmanagers gewasbescherming – biologie vertellen in de eerste video hun visie op het telen van de toekomst.

 

Vergroenen heeft al veel langer onze aandacht. Hieronder een overzicht van de video’s die we eerder hebben gemaakt.

——————————————————————————————————————————————————————————————————-

 

Om ook in de toekomst chrysanten te kunnen blijven telen is er een proef gedaan naar telen op een teeltvloer van ErfGoed. In dit filmpje worden de proef en resultaten toegelicht.

Vergroenen is in de sector Tuinbouw een belangrijk thema. Onze productmanagers geven hun visie op dit onderwerp en laten bij onze klanten zien hoe we dit invullen. Ook onze technische groeispecialisten vertellen bij hun klanten hoe vergroenen er in de praktijk uitziet. Iedere week komen er nieuwe filmpjes bij, dus hou deze pagina en onze nieuwsbrieven goed in de gaten.

Vergroenen in potrozen, hoe gaat dat in z’n werk? We vroegen het technisch specialist Herman Vermeer van Van Iperen en Jaime van Marrewijk van BM Roses. Beiden vertellen over hun ervaringen en de inzet van onder andere roofmijten van Biobest tegen spint in het gewas.

Het is alweer even geleden dat we naar de woonplaats van onze technisch specialist Patrick Smidt vertrokken. Samen met mijn, destijds nieuwe collega technisch specialist, Richard van Hulst bezoeken we Van Geel Chrysanten in Erica. Johan Booster en Patrick kennen elkaar al heel lang en zijn goed op elkaar ingespeeld. Samen vertellen ze hun verhaal over vergroenen in de chrysantenteelt.

Vergroenen kan niet zonder het doen van praktijk onderzoek. Een mooi voorbeeld daarvan is de gaasproef in chrysant bij Dennis Immerzeel, Denimfleur. Sacha Bakx, praktijk onderzoeker bij Van Iperen vertelt over deze proef met gaas, de inzet van biologie en het belang van haar werk voor onze klanten. Dennis geeft zijn visie op vergroenen en het belang ervan in de chrysantenteelt.

Technisch specialist Henk van der Meer neemt ons mee naar plantenkwekerij Van der Velden. We praten met hem en teeltspecialist Marcel van der Helm over vergroenen in de plantenteelt, onder andere over de inzet van Bioline’s bugline met montdorensis tegen trips en witte vlieg.

Groeispecialist Wessel van Vliet neemt ons mee naar komkommerteler Reijm komkommers in Berkel en Rodenrijs. Samen met Jan Reijm bespreekt hij de uitdagingen bij het groener telen van komkommers. Als technisch specialist adviseert Wessel de klant bij het inzetten van (biologische) gewasbescherming tegen plagen als trips en spint. “Het is niet alleen iets wat de afnemer vraagt, ook wij vinden het maatschappelijk verantwoordelijker om op deze manier te telen”, aldus Jan Reijm.

Deze week aandacht voor vergroenen in de sierteelt bij Buijs Flowers in de Bommelerwaard. Productmanager Richard van Spronsen geeft zijn visie op groene middelen en biologische gewasbescherming in de chrysantenteelt. Samen met teler Johan van Putten licht hij de gekozen strategie en belangrijkste aandachtspunten toe.

Edwin Datthijn, productmanager gewasbescherming groenteteelt in de Tuinbouw, vertelt bij tomatenteler Marcel van den Berg over zijn visie op vergroenen. Marcel van den Berg licht vergroenen in tomaten toe vanuit zijn teelt en vertelt over het vergroeningsproject. Een samenwerking in groener telen van de teler, Koppert Biological Systems, Bayer, Prominent en Door.

Guido Halbersma, productmanager biologie, neemt ons mee naar Leen Middelburg Chrysanten. Wat is zijn visie op biologische gewasbescherming en hoe vertaalt die zich in de praktijk? Bekijk zijn verhaal!

***

Binnen van Iperen en de sector tuinbouw zijn we voortdurend bezig met vergroenen. Op het gebied van onder andere geïntegreerde gewasbescherming, vloeibare meststoffen, logistiek en ICT.

Bij het beschermen van gewassen in de sier- en groenteteelt worden, in de systeemaanpak, steeds meer ‘groene’ middelen en biologische beschermers ingezet. Iedere plaag vraagt om een andere aanpak en een ander beestje. Van Iperen voorziet in de behoefte van deze beestjes via diverse leveranciers.

Voorbeelden van roofmijten die ingezet kunnen worden zijn bijvoorbeeld Phytoseiulus, Gallicus, Montdorensis en Cucumeris. Deze kunnen los verstrooid worden met behulp van bijvoorbeeld de Bioventura, maar ook zoals hieronder te zien is, verwerkt in een lint (Cucumeris in de bugline 2.0).  Ook in het bijvoeden van deze roofmijten voorziet Van Iperen door middel van mitefood.

De inzet van diverse natuurlijke vijanden is inmiddels effectief gebleken bij teeltproblemen als bijvoorbeeld spint (Phytoseiulus, lees hier het artikel over de inzet in potroos), bladluis, wolluis en trips. Natuurlijk verliezen we daarbij nooit de inzet van andere middelen uit het oog en worden deze beschermers meegenomen in een systeemaanpak.

Bovendien zijn we als groeispecialist steeds pro-actiever bezig met teeltproblemen en oplossingen, waardoor we in toenemende mate kunnen voorkomen in plaats van genezen. Een team van technisch specialisten is iedere dag op pad om gewassen bij de klant te monitoren en scouten, waardoor ze een optimaal advies kunnen geven over de juiste gewasbescherming.

Het gebruik van vloeibare meststoffen heeft veel voordelen. Door ons rekenprogramma zijn ze zeer nauwkeurig te doseren, waardoor ze optimaal kunnen worden ingezet in de teelt. Nog meer duurzame voordelen zijn: geen residu, een zeer laag natrium gehalte, geen afval van verpakkingen, schone en veilige meststoffen ruimte en geen opslagruimte.

Onze logistieke processen worden continu verbeterd en aangescherpt om te kunnen leveren bij onze klanten. Duurzaamheid staat daarbij natuurlijk centraal.

Door de niveaumeting van onze vloeibare meststoffen bijvoorbeeld verloopt het leveren bij de klanten automatisch. Dat is wel zo handig en voorkomt onnodig transport.

Diverse processen worden ondersteund met ICT- toepassingen zoals de Mijn Iperen web-omgeving en de app. Scouten, Monitoren, het bestellen van middelen, alles kan worden geregeld via de efficiënte Mijn Iperen omgeving.