Vergroenen en Tuinbouw

U bent hier: Home > Tuinbouw > Vergroenen en Tuinbouw


Binnen van Iperen en de sector tuinbouw zijn we voortdurend bezig met vergroenen. Op het gebied van onder andere geïntegreerde gewasbescherming, verpakkingen, vloeibare meststoffen, logistiek en ICT.

Bij het beschermen van gewassen in de sier- en groenteteelt worden, in de systeemaanpak, steeds meer ‘groene’ middelen en biologische beschermers ingezet. Iedere plaag vraagt om een andere aanpak en een ander beestje. Van Iperen voorziet in de behoefte van deze beestjes via diverse leveranciers.

Voorbeelden van roofmijten die ingezet kunnen worden zijn bijvoorbeeld Phytoseiulus, Gallicus, Montdorensis en Cucumeris. Deze kunnen los verstrooid worden met behulp van bijvoorbeeld de Bioventura, maar ook zoals hieronder te zien is, verwerkt in een lint (Cucumeris in de bugline 2.0).  Ook in het bijvoeden van deze roofmijten voorziet Van Iperen door middel van mitefood.

De inzet van diverse natuurlijke vijanden is inmiddels effectief gebleken bij teeltproblemen als bijvoorbeeld spint (Phytoseiulus, lees hier het artikel over de inzet in potroos), bladluis, wolluis en trips. Natuurlijk verliezen we daarbij nooit de inzet van andere middelen uit het oog en worden deze beschermers meegenomen in een systeemaanpak.

Bovendien zijn we als groeispecialist steeds pro-actiever bezig met teeltproblemen en oplossingen, waardoor we in toenemende mate kunnen voorkomen in plaats van genezen. Een team van technisch specialisten is iedere dag op pad om gewassen bij de klant te monitoren en scouten, waardoor ze een optimaal advies kunnen geven over de juiste gewasbescherming.

Het gebruik van vloeibare meststoffen heeft veel voordelen. Door ons rekenprogramma zijn ze zeer nauwkeurig te doseren, waardoor ze optimaal kunnen worden ingezet in de teelt. Nog meer duurzame voordelen zijn: geen residu, een zeer laag natrium gehalte, geen afval van verpakkingen, schone en veilige meststoffen ruimte en geen opslagruimte.

Onze logistieke processen worden continu verbeterd en aangescherpt om te kunnen leveren bij onze klanten. Duurzaamheid staat daarbij natuurlijk centraal.

Door de niveaumeting van onze vloeibare meststoffen bijvoorbeeld verloopt het leveren bij de klanten automatisch. Dat is wel zo handig en voorkomt onnodig transport.

Diverse processen worden ondersteund met ICT- toepassingen zoals de Mijn Iperen web-omgeving en de app. Scouten, Monitoren, het bestellen van middelen, alles kan worden geregeld via de efficiënte Mijn Iperen omgeving.

Verpakkingen

Voor een aantal van onze sierteeltklanten verzorgen wij de verpakkingen van de bloemen en planten. Dat doen we al jaren. Meer en meer vraagt de markt om duurzame oplossingen. En daar werken we hard aan. Samen met partners als Floramedia.

Onze specialist verpakkingen Gerard Bok sprak met vakblad Bloemisterij over onze visie op de verpakkingen voor de toekomst. Het artikel is te lezen in de Bloemisterij van 7 september, special verpakkingen.

Ook in KAS magazine nr 3 2018, geven we aandacht aan het onderwerp. Samen met Floramedia vertelt Van Iperen over duurzaam ondernemen en verpakkingen.