31 mei 2017

Uienbericht 31-05-2017

In onderstaande grafieken ziet u per dag de valse meeldauwsituatie voor de regio’s Westmaas, Dronten, Zuid-Beveland en Schouwen-Duiveland. Deze wordt weergegeven in dagelijkse ziekte-index voor valse meeldauw.

Meeldauw De dagen waarop de waarde groter is dan 0, worden als gevaarlijk beschouwd.

Regio Westmaas

Regio Dronten

Regio Zuid-Beveland

Regio Schouwen-Duiveland

Aankomend teeltseizoen zullen wij u weer wekelijks voorzien van de actuele ziektedruk in de uien. Omdat ons werkgebied vergroot is zullen er dit jaar meerdere regio’s getoond worden. Voor deze berichten gebruiken wij de informatie die afkomstig is van Agrovision. In totaal zullen er dit jaar weerpalen van vier locaties worden gebruikt. De weerpalen staan in: Westmaas, Dronten, Zuid-Beveland en Schouwen-Duiveland. Voor een advies op maat of eventuele verdere ondersteuning kunt u dit seizoen weer contact opnemen met uw adviseur. In dit uienbericht wordt alleen valse meeldauw getoond. Zodra de bestrijding van bladvlekkenziekte aan de orde is zal dit ook worden getoond.

Momenteel is de druk van valse meeldauw erg laag in heel Nederland. Het droge warme weer zorgt ervoor dat de schimmel zich nauwelijks kan voortplanten. Echter is het belangrijk om het gewas toch tijdig te beschermen. Vochtige nachten kunnen ervoor zorgen dat de schimmel zich snel verspreidt. Een langere blad-nat periode geeft een hogere kans op infectie. Ondanks de lage druk wordt er in winterplantuien en sporadisch in 2e jaars plantuien valse meeldauw gevonden. De kans is aanwezig dat dit is meegekomen met het plantgoed. Om verdere verspreiding te voorkomen is ingrijpen dan noodzakelijk. In zaaiuien is de ziektebestrijding nog niet aan de orde.

Bij een mogelijke infectie vanuit het plantgoed is het toepassen van een systemisch middel nodig. In dit geval kan tweemaal 2,00 kg/ha Fubol Gold worden gespoten. Belangrijk is om dit in een goed groeiend gewas te spuiten. Hierdoor kan het systemische middel zich goed door de plant verdelen.
Om een schimmelinfectie te voorkomen is een goede plantbescherming nodig. Mancozeb houdende middelen bieden een goede bescherming. De mancozeb houdende middelen Tridex, Dithane en Penncozeb zijn bedekkingsfungiciden. Dit wil zeggen dat ze de plant beschermen op de plaats waar ze zijn aangebracht. Bij veel neerslag of een snelle groei is de kans groot dat er blad aanwezig is wat onbeschermd is. Dit blad moet opnieuw ‘bedekt’ worden met mancozeb anders is het vatbaar voor infectie. In geval van weinig neerslag en normale groei is een spuitinterval van zeven dagen voldoende. Wanneer er veel neerslag of een hoge druk is, is een spuitinterval van 3 – 5 dagen in sommige gevallen nodig. Afwisselen tussen verschillende producten is dan noodzakelijk vanwege het interval. De interval kunt u lezen in de productoverzicht tabel. Als er grote neerslaghoeveelheden worden verwacht, is het verstandig om van pure mancozeb producten over te schakelen naar Acrobat of Valbon. Acrobat bevat naast de mancozeb dimethomorf, dit is een systemisch fungicide die snel wordt opgenomen. Hierdoor werkt het curatief en tevens heeft het een sporendodende werking. Valbon bevat naast mancozeb Benthiavalicarb, dit heeft een lokaal systemische werking waardoor beginnende infecties kunnen worden teruggedrongen.

Bij het spuiten van een fungicide is het belangrijk om een hechter / uitvloeier te gebruiken. Uit ervaring is gebleken dat dit de bedekking van de plant sterk verbeterd. De volgende middelen zijn hiervoor beschikbaar:

Advies 2e jaars plantuien:

Tridex 2,00 kg/ha of
Dithane 2,50 kg/ha of
Penncozeb 2,00 kg/ha  

Hieronder ziet u een overzicht van de fungiciden die toegestaan zijn in de uienteelt.

 

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.