07 juni 2017

Fruitbericht 20

Perenbladvlo

Afgelopen week is daar waar nodig de tweede keer Movento ingezet. We zien op verschillende percelen dat de groei al begint af te sluiten. Wanneer u nog Movento moet inzetten, doe dit dan op korte termijn voor een goede opname van het middel. Waar nu volop honingdauw en jonge larven voorkomen kan door middel van Bitterzout en/of uitvloeier de honingdauw worden verminderd. Wanneer de druk hoog is en er teveel honingdauw aanwezig is kunt u kiezen voor Vertimec Pro. Let wel op de etiketvoorschriften. Vertimec Pro mag in de eerste 20 meter van de rij alleen worden toegepast wanneer gebruik wordt gemaakt van een KWH-spuit met VLOS-systeem en wanneer een teeltvrije zone van 4,5 meter wordt aangehouden.

Movento 1,00 ltr/ha  
Vertimec Pro 0,50 ltr/ha (uitvloeier toevoegen)

Fruitmot

Met het warme weer van afgelopen weken zijn er volop eieren van de fruitmot afgezet. Dit betekent dat er richting het einde van deze week een bespuiting met Coragen moet worden uitgevoerd in appels. Ook in andere perenrassen dan Conference moet vanaf einde deze week de Coragen worden ingezet. Van Conference is bekend dat de gevoeligheid nu nog wat minder is, normaal gesproken kan hier nog 2 a 3 weken worden gewacht voor een bespuiting met Coragen aan de orde is.

Coragen 0,175 ltr/ha

Schurft

We hebben het staartje van de schurftsporenuitstoot bereikt, volgens de berichten zijn de sporen nu nagenoeg op. Zorg in deze periode, waarin het blad soms wat langer nat is, nog wel voor een goede bedekking met Captan. Op percelen met aanwezige schurftdruk is het risico op infectie door conidiën nog steeds aanwezig, zorg hier voor bedekking met sterk fungicide of pak terug met Score na een infectie.

Captan 1,80 kg
Score 0,20 ltr/ha

Zwartvruchtrot

Met de natte omstandigheden op dit moment en de temperaturen die richting het einde van deze week weer gaan stijgen is het belangrijk om waakzaam te blijven voor zwartvruchtrotinfecties. Werk in deze periode met een sterk preventief of curatief fungicide, zoals Folicur, Score, Bellis of Switch. Let op dat veel middelen als residu kunnen worden aangetroffen bij oogst wanneer ze nu worden ingezet. In de tabel onderaan dit bericht ziet u een overzicht van de middelen die voor een extra residu kunnen zorgen wanneer er nu gebruik van wordt gemaakt.

Bellis 0,80 kg/ha
Switch 0,80 kg/ha
Folicur 0,24 ltr/ha
Score 0,20 ltr/ha

Bladbemesting

Blijf voldoende aandacht geven aan het stimuleren van een goede bladkwaliteit door middel van het toepassen van bladmeststoffen:

Olega Fer  1,00 – 2,00 ltr/ha
Bitterzout  3,00 – 5,00 kg/ha
Mangaan 500  0,50 ltr/ha

Residuen

De eisen met betrekking tot het aantal residuen worden de laatste jaren steeds strenger. Om ervoor te zorgen dat u binnen het toegestane aantal residuen blijft bij oogst is het goed om hier rekening mee te houden in de middelenkeuze.

Inleverdag bigbags

In de week van 12 t/m 16 juni 2017 kunt u bij de volgende locaties tijdens de reguliere openingstijden lege kunstmest bigbags brengen:

Van Iperen Westmaas Smidsweg 24, Westmaas
Van Iperen Oude-Tonge Energiebaan 15, Oude-Tonge
Van Iperen ’s-Gravenpolder Spoorstraat 1, ‘s-Gravenpolder
Van Iperen depot Dronten De Gouwe 29, Dronten
Van Iperen depot Scherpenisse Veerdijkseweg 4a, Scherpenisse
Van Iperen depot Schuddebeurs Kloosterweg 44, Noordgouwe

Agenda

Op 9 juni 2017 zijn wij als Fruitpunt aanwezig op de Noord Hollandse Fruitteeltdag. Bezoek ons in de stand van GMN! Locatie: Driebanweg 2 – 1607 ML Hem.

 
Op 29 juni 2017 zijn wij aanwezig op De Appeldag te Neerijnen. Van harte welkom in onze stand! Locatie: Fruitteeltbedrijf Oskam, Neerijnense Mark 6B, 4182 SB Neerijnen.

 
Neem voor meer informatie contact op met uw teeltadviseur: Andries Goeree (06 – 12 17 28 17), Frank Eerland (06 – 51 25 80 78), Martin Tolhoek (06 – 10 67 29 15 ) of Frans Eerland (06 -10 71 38 23)

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.