13 juli 2017

Fruitbericht 26

Themabericht: Groot Fruit

Voorkomen en bestrijden bewaarziekten

Binnen nu en 8 weken zal op de meeste percelen een start worden gemaakt met de pluk. Dit is het moment om stil te staan bij de manier waarop bewaarziekten voorkomen en bestreden kunnen worden. De keuze voor een afspuitschema hangt af van verschillende zaken, zoals ervaringen uit het verleden, voorkeuren van de afnemers en de geplande bewaarduur van de vruchten.

Residuen
Iets wat steeds belangrijker wordt, is het rekening houden met residuen. Vanuit de afzet klinkt het geluid dat er meer aandacht moet worden geschonken aan het beperken van het aantal residuen. Besteed hier voldoende aandacht aan om achteraf geen problemen te krijgen met uw afnemer. In onze Fruitpunt-berichten geven wij aan bij welke middelen er mogelijk residu wordt aangetroffen bij de oogst. Van vrijwel alle middelen is bekend na hoeveel dagen er geen residu meer te vinden is, dit noemen we het 0-residu. Het meest actuele overzicht van residuen kunt u ook vinden in onze Fruitpuntgids. Houd naast fungiciden ook rekening met insecticiden die zijn ingezet. Wanneer er te kort geleden is behandeld om tot een 0-residu te komen, moet dit residu worden meegerekend in het totaal. Houd altijd in gedachten dat een kwalitatief goed product vóór eventuele residu-eisen gaat, een onverkoopbaar product levert immers niets op!

Afzetmarkt
Omdat er verschil zit in de eisen die gesteld worden door afnemers is het belangrijk om te weten waar uw fruit naartoe gaat. Overleg met uw afnemer over de bestemming van het fruit. Er kan zowel tussen landen als tussen supermarktketens verschil zitten wat betreft residu-eisen.

De volgende residu-eisen worden momenteel door de verschillende supermarkten gehanteerd:

Overig

Als de keuze gemaakt wordt om de oogst direct na de pluk te leveren, is het vaak niet noodzakelijk om bespuitingen uit te voeren tegen bewaarziekten. Overleg dit wel met uw afnemer. Het kan namelijk zijn dat partijen toch de cel in gaan omdat de prijsvorming niet is wat men ervan verwacht had. Deze partijen kunnen dan meer rot vertonen als ze te lang worden bewaard en niet zijn afgespoten. Het is bekend dat infecties door bewaarschimmels al vroeg in de zomer kunnen plaatsvinden, bijvoorbeeld als de vruchten beschadigen. Omdat de meeste middelen die we hebben preventief zijn, is het belangrijk om op tijd te starten met de behandelingen, zodat de vruchten bedekt zijn voordat er een infectie kan ontstaan.

Dompelbehandeling

Steeds meer telers kiezen ervoor om hun fruit te dompelen voor het de cel in gaat. U verkleint zo het risico op bewaarziekten en waarborgt een lange bewaarbaarheid. Voor deze toepassing is het middel Penbotec toegelaten voor naoogstbehandeling. Penbotec heeft een breed werkingsspectrum. Voor een optimaal effect moeten de appels en peren binnen 16 uur na het plukken in een Penbotec oplossing worden gedompeld. De concentratie van deze oplossing is 0,125% (1,25 ltr product per 1000 ltr water).

Middelen

In onderstaand schema is per middel aangegeven wat de sterke en minder sterke kanten zijn.

In onderstaand schema worden de doseringen, het aantal werkzame stoffen en de geldende veiligheidstermijnen genoemd.

Tot slot

Met het wegvallen van Captan in de laatste 4 weken voor de oogst is er een uitdaging bijgekomen wat betreft het afspuiten van de vruchten. Het afgelopen jaar was de plukperiode relatief droog, waardoor er in de praktijk weinig grote problemen zijn ontstaan. Ieder jaar is echter verschillend. Wanneer we dit jaar een nattere plukperiode hebben, is het raadzaam om een sluitend afspuitschema te hanteren en niet teveel te kijken naar de ervaringen van vorig jaar. Overleg altijd met uw afnemer over het te volgen schema om verrassingen te voorkomen.

Let vooral op de hygiëne rond de pluk! Het voorkomen van plukbeschadigingen en steelbreuk kan het percentage rot al sterk doen verminderen. Gebruik plukhandschoenen en werk met schone kisten. Wanneer er meerdere afspuitschema’s op het bedrijf worden gehanteerd moet er goed worden opgelet met restanten in de tank en het overwaaien van spuitvloeistof. Let op! Een kwalitatief goed product staat altijd voorop en gaat voor eventueel gestelde residu-eisen!

Voorbeeldschema’s gewasbeschermingsmiddelen

Omdat de situatie per bedrijf veel kan verschillen is het niet mogelijk om een algemeen afspuitschema te hanteren. Vandaar dat wij u hieronder een aantal mogelijke schema’s met de eventuele voor- en nadelen geven. Overleg altijd met uw afnemer en adviseur over het beste schema voor uw bedrijf.

Schema 1 (korte bewaring)

Opmerkingen:

  • 2 werkzame stoffen (Captan 1, Safir 1)
  • Niet sterk op Phytophthora

Schema 2 (middellange en lange bewaring)

Opmerkingen:

  • 4 werkzame stoffen (Bellis 2, Captan 1, Safir 1)
  • Sterk op Phytophthora en schurft

Schema 3 (middellange en lange bewaring)

Opmerkingen:

  • 3 werkzame stoffen (Captan 1, Switch 2)
  • Sterk op Cadophora (visogenziekte)

Schema 4 (middellange en lange bewaring)

Opmerkingen:

  • 4 werkzame stoffen (Luna Experience 2, Captan 1, Safir 1)
  • Sterk op Botrytis en Nectria

 

Schema 5 (middellange en lange bewaring)

Opmerkingen:

  • 3 werkzame stoffen (Captan 1, Switch en Safir 2)
  • Sterk op Cadophora (visogenziekte)

 

Neem voor meer informatie contact op met uw teeltadviseur:

Andries Goeree tel. 06 – 12 17 28 17
Frank Eerland tel. 06 – 51 25 80 78
Martin Tolhoek tel. 06 – 10 67 29 15
Frans Eerland tel. 06 – 10 71 38 23

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.