27 juli 2017

Spruitkoolbericht 17, 27-07-2017

Schimmels – echte meeldauw en witte roest

Door het natte weertype kunnen schimmels zich nu ontwikkelen. In beperkte mate is er wat echte meeldauw op stam en/of alternaria op de onderste bladeren zichtbaar. Houd een spuitinterval van drie weken aan. Wissel in de langere teelten Rudis en Amistar Top af om sterker te zijn op light leaf spot. Advies:

Rudis 0,40 ltr/ha of
Amistar Top 1,00 ltr/ha  

Wat betreft oömyceten schimmels signaleren we zowel meer witte roest als valse meeldauw op bladeren. Bestrijd de witte roest / valse meeldauw door inzet van Folio Gold. Dit kan eventueel direct gemengd worden met de andere bovengenoemde fungiciden. Advies:

Folio Gold 1,50 – 2,00 ltr/ha

Insecten – update

De druk van insecten blijft vergelijkbaar met vorige week. Op veel plekken is de activiteit van koolvlieg zeer hoog. Er worden ook maden van koolvlieg in spruiten aangetroffen. Plaatselijk is de druk van trips hoog, regen is een goede bestrijder. Op de meeste percelen is er weinig druk van de koolmot. Op het gebied van luis en witte vlieg is de situatie veelal onder controle. Bespuitingen met Movento zijn uitgevoerd op goed groeiende gewassen en hierdoor doet de Movento nu goed zijn werk. Voeg tijdens oogst van buurgewassen Calypso of Tracer toe aan de insectenbespuiting om migrerende tripsen te bestrijden.

Slakken

Op diverse percelen is er een hoge activiteit van slakken. Zeker het natte klimaat onder het bladerdek is gunstig voor slakken. Blijf uw percelen controleren en strooi waar u slakken kunt verwachten en/of aantreft slakkenkorrels. Herhaal de strooibeurt indien nodig met een interval van minimaal zeven dagen. Advies:

Sluxx  7,00 kg/ha 

 

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.