19 september 2017

Fruitbericht 34

Themabericht: Onkruidbestrijding na oogst

Nu het meeste fruit geplukt is, wordt het tijd voor de onkruidbestrijding op de zwartstrook. Zeker op percelen met jongere bomen of waar in het verleden muizenschade is vastgesteld, is het van belang schoon de winter in te gaan. We zien momenteel door de natte nazomer veel onkruid op de zwartstrook staan. Na het definitief wegvallen van Amitrol (opgebruiktermijn 30-09-17), zijn er diverse andere mogelijkheden.

Een eerste mogelijkheid is AZ 500 in combinatie met Basta of Finale. AZ 500 heeft dit jaar een toelating gekregen. Het is een bodemherbicide die bij toepassing in het najaar de opkomst van diverse breedbladige onkruiden voorkomt. Het heeft geen werking op aanwezig onkruid, uitgezonderd kleine veldkers en is niet gevoelig voor uitspoeling. Toepassing is mogelijk op bevroren grond, zolang de spuitleidingen niet bevriezen. AZ 500 houdt bij toepassing in het najaar de zwartstrook tot na de bloei schoon en is mengbaar met Basta of Finale. De werkingsduur neemt af wanneer de bodemtemperatuur hoger is, waardoor het ideale toepassingsmoment laat in het jaar is: november/december. Met name bij jonge bomen en percelen met muizenschade is het belangrijk om het aanwezige onkruid te bestrijden met Basta of Finale, kies hiervoor een warme zonnige dag.

  Ha/boomgaard Ha/zwartstrook
AZ 500 0,30 ltr/ha 1,00 ltr/ha let op: max 0,30 ltr/ha boomgaard
Basta (max 2 toepassing, interval 28 dagen) 1,275 ltr/ha 3,75 ltr/ha
Finale (max 2 toepassing, interval 28 dagen) 1,70 ltr/ha 5,00 ltr/ha

Een tweede mogelijkheid is om bij groeizaam weer een bespuiting uit te voeren met een groeistof: MCPA of 2,4 D. Wanneer u daarna voornamelijk grassen op de zwartstrook vindt, kunt u deze bestrijden met Kerb. Kerb is een bodemherbicide die sterk is op (straat)grassen, muur, veelknopigen (varkensgras, perzikkruid) en de kleine brandnetel. Op composieten en kruisbloemigen zoals kruiskruid, knopkruid, kamille en melkdistel, is er geen werking. Kerb wordt door bestaande grassen en muur opgenomen, waardoor deze ook bestreden worden. Kerb is mengbaar met Basta of Finale. Het kan beter niet met olie worden gemengd, omdat de werkzame stof door de wortels moet worden opgenomen. Toepassen onder vochtige omstandigheden (bodemherbicide!) en met een temperatuur ruim onder de 10 graden. De beste toepassingsperiode is vanaf half november, de werking gaat door tot na de bloei.

Ha/boomgaard Ha/zwartstrook
Kerb Flo (max 1 toepassing per 12 mnd) Alleen strokenbehandeling 2,50 ltr/ha
MCPA (max 1 toepassing per 12 mnd) 1,80 ltr/ha 3,60 ltr/ha
2,4 D (max 1 toepassing per 12 mnd) 2,00 ltr/ha

Contact

Neem voor technische informatie contact op met één van onze specialisten.

Andries Goeree tel. 06 – 12 17 28 17
Martin Tolhoek tel. 06 – 10 67 29 15
Frank Eerland tel. 06 – 51 25 80 78
Frans Eerland tel. 06 – 10 71 38 23

Voor overige informatie en/of bestellingen kunt u contact opnemen met ons kantoor in ’s-Gravenpolder (0113-311245).

 

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.