12 april 2018

Spruitkoolbericht 5, 12-04-2018

Etiket Benevia

We verwachten dat binnenkort de toelatingsprocedure van Benevia geheel rond is. Houd er nu alvast rekening mee dat het etiket van Benevia een aantal beperkingen kent, met name op het gebied van de toegestane spuittechniek (met 97,5% driftreductie) en de teelvrije zone. Bij alle toegestane spuittechnieken is een teeltvrije zone van 2 meter verplicht. Spruitkool (sluitkoolachtigen) krijgt een etiket met maximaal 2 toepassingen en met minimaal 7 dagen interval. De veiligheidstermijn wordt 7 dagen en de maximale dosering per toepassing 0,75 ltr/ha, bij een bespuiting gericht op rupsen is de dosering 0,50 ltr/ha. Benevia heeft geen toelating in grondwaterbeschermingsgebieden. Het etiket zal aangeven dat u één van de onderstaande spuittechnieken moet gebruiken bij het toepassen:

  • Sleepdoek met minimaal 50% driftreducerende spuitdoppen met inachtneming van een teeltvrije zone van tenminste 200 cm (gemeten vanaf het midden van de laatste rij of de laatste plant in de rij tot aan de perceelsgrens)
  • Lage spuitboomhoogte (max. 30 cm boven de top van het gewas) met driftarme Venturidoppen in combinatie met een kantdop en luchtondersteuning met inachtneming van een teeltvrije zone van tenminste 200 cm (gemeten vanaf het midden van de laatste rij of de laatste plant in de rij tot aan de perceelsgrens)
  • Conventionele spuit met minimaal 50% driftreducerende doppen in combinatie met een kantdop en Hardi TwinForce luchtondersteuning met inachtneming van een teeltvrije zone van tenminste 200 cm (gemeten vanaf het midden van de laatste rij of de laatste plant in de rij tot aan de perceelsgrens)

 

Slakken

Terwijl de eerste spruiten nog maar net gepoot zijn, zien we nu al slakkenschade. De laatste weken waren in veel regio’s te omschrijven als zeer nat. Dit kan nu al leiden tot een slakkendruk in uw perceel. Controleer uw percelen en strooi indien nodig slakkenkorrels. Advies:
Sluxx        7,00 kg/ha

Let op: werkt u op uw bedrijf met Sluxx met het oude W2-etiket? Het W2-etiket kent geen beperkingen in het aantal toepassingen, maar mag uiterlijk opgebruikt worden tot 1 december 2018. Gebruikt uw het nieuwe W3-etiket, dan bent u gebonden aan maximaal 4 toepassingen per 12 maanden met 7 dagen interval.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.