30 april 2019

Suikerbieten – LDS

De meeste percelen suikerbieten zijn gezaaid en de vroeg gezaaide percelen staan inmiddels boven. De stand van de percelen is wisselend. Door de heftige regenval is er op sommige percelen een flinke korst ontstaan. Hierdoor zijn er planten weggevallen of zullen ze later opkomen. Het is echter wel belangrijk om tijdig te starten met de onkruidbestrijding. Zodra de bieten boven komen kunt u beginnen met de onkruidbestrijding. De onderstaande combinaties zijn dan mogelijk. Advies:

Powertwin 0,50 ltr/ha +
Goltix 0,50 ltr/ha +
Fortuna Olie 0,25 ltr/ha  

of

Betanal maxxPro  0,75 ltr/ha +
Goltix 0,50 ltr/ha +
Fortuna Olie  0,25 ltr/ha (onder zachte omstandigheden eventueel dosering olie verlagen) 

Advies bij eventuele aanwezige kamille, ereprijs, klein kruiskruid en perzikkruid:Als de bieten al groter zijn en de eerste echte blaadjes aanwezig zijn, kunnen de volgende toevoegingen worden gedaan:

Safari  10 gr/ha (eerste keer LDS) 
Safari  20 gr/ha (tweede keer LDS)

Advies bij aanwezige aardappelopslag, hondspeterselie, hoefblad en stekels:

Lontrel 0,30 – 0,50 ltr/ha

Voor een langere duurwerking en een extra effect op onder andere: bingelkruid, hondspeterselie, kamille, zwarte nachtschade, aardappelzaailingen, hanenpoten en straatgras, adviseren wij Dual Gold toe te voegen vanaf de 3e bespuiting. Advies:

Dual Gold 0,25 – 0,50 ltr/ha

Bij het gebruik van Centium is de kans op gewasreactie aanwezig. Dit is vooral het geval bij koud weer, neerslag, lichte gronden en overlap. Doseer in deze periode niet boven de 0,10 ltr/ha. Advies:

Centium  (2-bladstadium)  25 ml/ha (= 0,025 ltr/ha)
Centium (4-bladstadium)  50 ml/ha (= 0,05 ltr/ha)

Centium heeft een extra effect op bingelkruid, melganzevoet of varkensgras. Houd er rekening mee dat ook de laatste bieten het 2- of 4 bladstadium bereikt moeten hebben!

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.