15 mei 2018

Zwartvruchtrot

Afgelopen weekend is er op bepaalde plaatsen in het land veel regen gevallen en op andere plaatsen niets. In deze periode is de gevoeligheid voor een zwartvruchtrotinfectie hoog op het moment dat de temperatuur hoog is en er regen valt. Neem op percelen met druk geen risico en behandel voor of na regenval. Wij raden u aan om op deze percelen een sterk fungicide als Switch of Bellis in te zetten om een sterke start te maken in de bestrijding. In combinatie met de schurft- en zwartvruchtrotbestrijding kunt u preventief ook Fontelis of Sercadis inzetten. Grijp in deze gevoelige periode indien nodig curatief in op percelen met druk met bijvoorbeeld Score.

1 mei Switch  0,80 kg/ha
  Bellis* 0,80 kg/ha 
    (i.v.m. residu enkel toepasbaar voor telers die met Bellis afspuiten)
bij infectie Score 0,20 ltr/ha 
    (liefst bewaren tot juni i.v.m. korte residutermijn)
  Folicur 0,24 ltr/ha
  Luna Privilege* 0,15 ltr/ha
  Chorus 0,40 kg/ha 
    (liefst bewaren tot juni i.v.m. korte residutermijn)
  Fontelis* 0,75 ltr/ha
  Sercadis* 0,30 ltr/ha

 

*Fontelis, Sercadis, Luna (Privilege/ Experience) en Bellis bevatten SDHI’s. In verband met resistentiemanagement is er de voorkeur om deze te mengen met een andere fungicide. Voer in een seizoen maximaal 4 bespuitingen uit met middelen uit deze groep om resistentievorming tegen te gaan.

Fontelis -> let bij de inzet van Fontelis (en andere oliehoudende stoffen) op dat er minimaal 5 dagen afstand bewaard moet worden tot een toepassing met Brevis!

 

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.