07 juni 2018

Luis

In een aantal percelen vinden we luis op de planten. Dit is met name het geval op percelen zonder Cruiser Dummy-pil / Phytodrip (zoals de vroegste Abacus). Ook in pyrethroïdevrije schema’s is de kans op luis groter, bij bespuitingen met pyrethroïden wordt luis namelijk ook gedeeltelijk bestreden. Op percelen waar Cruiser aan de basis zat en op percelen waar geen pyrethroïde is ingezet adviseren wij om het gewas eerst op te schonen van luis. Bestrijd aanwezige luis indien nodig eerst met Calypso. Advies:

Calypso  0,25 ltr/ha  +
Zipper  0,10 ltr/ha  +
(eventueel) pyrethoïde

Als uw gewas luisvrij is kunt u starten met het inzetten van Movento. Let op: in een aantal situaties kan dit nog te vroeg zijn met het oog op duurwerking in een lange teelt. Dit is met name belangrijk bij het beheersen van witte vlieg later in de teelt. Naast Movento is ook de nieuw toegelaten Benevia werkzaam op witte vlieg. Indien u verwacht dat er later in de teelt geen Benevia wordt toegepast, dan adviseren wij om niet te vroeg de Movento in te zetten met het oog op duurwerking. In groeiend gewas met voldoende bladoppervlak en schoon van luis kunt u Movento toepassen, herhaal een tweede bespuiting Movento met een interval van drie weken. Advies:

Movento  0,50 ltr/ha  +
(eventueel) Karate Zeon  0,05 ltr/ha

Enkele aandachtpunten bij het bestrijden van luis / witte vlieg:

  • Movento is een systemische insecticide en wordt opgenomen in de plant. Benut daarom nu de omstandigheden waarin de planten goed aan de groei zijn voor goede opname. Movento wordt zowel naar boven als naar beneden door de gehele plant getransporteerd. Hiermee wordt ook jong en onbehandeld blad beschermd.
  • Naast de werking op luis heeft Movento ook een goede werking op onder andere koolwittevlieg, koolgalmug en heeft het een beperkte nevenwerking op trips. Vorig seizoen vonden wij rond deze tijd al witte vlieg en trips. Toen was tijdig inzetten van Movento een goede keuze.
  • Indien u op stilvallend gewas Movento toepast, zal de werking niet optimaal zijn. Pas Movento dus liever iets te vroeg dan net te laat toe. Beregen stilgevallen percelen desnoods eerst voordat Movento wordt toegepast.

Meng Movento nooit met fungiciden, herbiciden, uitvloeiers, bladmeststoffen en dergelijke! Alleen Karate Zeon kan eventueel gemengd worden. Er is beperkte ervaring met Tracer met Movento, het gebruik hiervan is op eigen risico. Gebruik minimaal 300 liter water per hectare. Spuit niet midden op de dag in felle zon en/of bij > 25 graden Celsius. Movento mag per seizoen maximaal twee keer toegepast worden.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.