21 juni 2018

Insecten – update

De variatie in koolmotdruk blijft zeer groot. Enkele percelen hebben nog een zeer lage druk, daar is de koolmotdruk onder controle gebleven door het inzetten van Steward en Karate Zeon. Wel zien we een toename van percelen met veel koolmotschade. Zelfs op percelen waar een week ervoor nog geen rupsen aanwezig waren, vinden we nu heel veel koolmotrupsen.

Naast koolmot zien we nu ook duidelijk meer activiteit van de koolvlieg. In gebieden waar koolvlieg speelt, is nu het advies om frequent pyrethroïde/Tracer in te zetten.

In vroegere plantingen begint nu behoorlijk spruitvorming te komen. Advies is om vanaf dit gewasstadium te stoppen met gebruik van een uitvloeier ter voorkoming van uitvloeierschade op de spruit zelf. Stem de spuittechniek af op een goede indringing in het gewas. Doe dit bij voorkeur door gebruik te maken van een grove dop (05 of groter), relatief veel water (400 – 500 liter) en rijd niet te hard tijdens het toepassen.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.