25 juli 2018

Aardappelen en uien – MH-bespuiting

De afrijping van de gewassen gaat dit jaar op veel plaatsen sneller dan normaal. Het plannen van de MH-bespuiting is daarom lastiger. Gewassen groeien niet zoals gewenst, waardoor de opname van de anti-spruitbehandeling niet optimaal is. Om toch in de bewaring een goed product te hebben, blijft het wel belangrijk om in het veld een anti-spruitbehandeling te doen. Het is essentieel dat het gewas na de behandeling nog twee weken vitaal en groen blijft. Voor het beste resultaat is het verstandig om te beregenen voordat er een bespuiting wordt uitgevoerd.

Uien

Bij de uien is het verschil tussen de percelen en regio’s erg groot. De uien hebben dit jaar minder loof dan andere jaren. Vooral de percelen die niet beregend zijn, groeien dit jaar erg matig. In deze percelen zie je al veel dode punten in het blad komen, het gewas slijt erg hard. De stand van het gewas is essentieel om te bepalen of een MH-bespuiting kan. In het begin van het seizoen ontwikkelde het gewas zich relatief traag op de meeste plaatsen. Toch zien we op een aantal percelen dat het strijken dit jaar niet later is. Veel percelen rijpen sneller af dan verwacht. Door de droge omstandigheden en veel zonuren zijn de nekken van de uien dit jaar relatief dun, hierdoor zullen ze ook sneller gaan strijken dan andere jaren. Normaal gesproken is de bol/nek-verhouding van de ui een goede maatstaaf om het MH moment te bepalen. Dit jaar is het echter lastig om deze verhouding als maatstaaf aan te houden. Daarnaast zijn groeizame omstandigheden essentieel voor een goede opname. De komende weken blijft het volgens de voorspellingen nog droog. Vocht en een hoge luchtvochtigheid zijn essentieel om de MH goed te laten opnemen. Advies:

Royal MH  3,75 kg/ha  of
Crown MH  8,30 ltr/ha 
+
Zipper 0,10 ltr/ha

Een aantal zaken om rekening mee te houden bij de MH-bespuiting:

  • Spuit wanneer het gewas begint te strijken.
  • Controleer of er al bladloze rokken aanwezig zijn.
  • Indien u uien wilt bewaren is een MH-bespuiting essentieel.
  • Na de behandeling moet het gewas nog twee weken vitaal blijven.
  • Spuit met het warme weer laat op de avond of ‘s nachts.
  • Gebruik 400 – 500 ltr/ha water voor een goede bedekking.
  • Voeg een uitvloeier toe om het uienblad zo goed mogelijk te bedekken.

Het moment van MH spuiten is dit jaar lastig door diverse omstandigheden. Neem daarom contact op met uw adviseur voor een passend advies.

Aardappelen

Ook in de aardappelen is het dit jaar erg lastig om het juiste moment te vinden voor de MH-bespuiting. In bepaalde rassen is een MH-bespuiting eigenlijk een vereiste voor een goede bewaring. Een voorbeeld hiervan is Innovator, dit ras wordt vrijwel ieder jaar gespoten met MH. Dit jaar rijpt het gewas snel af, zeker als er niet kan worden beregend. Zelfs percelen die beregend worden, gaan harder achteruit dan andere jaren. Het spuiten van MH geeft met de hoge temperaturen meer gewasremming dan gewenst. Houd hier rekening mee bij het kiezen van het moment.

In diverse rassen zien we op zowel beregende als onberegende percelen steeds meer doorwas. De gewassen gaan aan een tweede groeifase beginnen door de warmte en de stress. Doorwas kunt u stoppen door op het juiste moment MH te spuiten. Essentieel hiervoor is wel dat er voldoende vocht is en de plant aan de groei is. Als dit niet zo is, kan het gewas het middel ook niet opnemen. Advies:

Royal MH  5 kg/ha  of
Crown MH  11 ltr/ha 
+
Promotor  0,30 ltr/ha

Een aantal zaken om rekening mee te houden:

  • Zorg voor voldoende groei, eerst beregenen en daarna spuiten.
  • Spuit ’s avonds of ’s nachts; de temperatuur moet onder de 25 graden zijn.
  • Controleer of de aardappelen voldoende grof zijn. Dat wil zeggen: zoveel mogelijk knollen 35 mm opwaarts.
  • Gebruik voldoende water: 400 – 500 ltr/ha.
  • Voeg een opnamebevorderaar toe om een goed resultaat te behalen onder deze schrale omstandigheden.

Het moment van MH spuiten is dit jaar lastig door diverse omstandigheden. Neem daarom contact op met uw adviseur voor een passend advies.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.