15 augustus 2018

Aardappelen (pootgoed) – loofdoding

Op steeds meer plaatsen moet het pootgoed worden doodgespoten, omdat het aan de maat is of omdat er door de hitte en neerslag doorwas gevonden wordt. Doorwas in pootgoed is een groot probleem en kan maar op één manier worden aangepakt: zo snel mogelijk doodspuiten en indien mogelijk loofklappen. Hierdoor wordt de doorwas zo snel mogelijk stopgezet.

De hoeveelheid neerslag is per regio heel verschillend. In het zuidwesten is het op veel plaatsen nog droog. In andere plaatsen in Nederland is veel regen gevallen, maar de aardappelruggen zijn nog niet helemaal vochtig. Onder deze omstandigheden is het verstandig om het gewas eerst open te spuiten met Quickdown en Olie. Als er geen problemen met bacterie zijn kan het gewas worden geklapt. Hierna Spotlight spuiten op de stengels geeft een snelle doding. Advies:

Quickdown  0,80 ltr/ha  +
Olie  2,00 ltr/ha

Vervolgens:

Spotlight Plus  1,00 ltr/ha  +
(eventueel) Reglone  2,00 ltr/ha 

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.