18 september 2018

Uw passie ons specialisme

Fruittelers verder helpen, dat is de belangrijkste drijfveer van adviseur fruitteelt Frank Eerland. “Je bent eigenlijk gewoon onderdeel van het fruitteeltbedrijf.” Als adviseur ben je heel nauw betrokken bij de teelt, maar je denkt ook mee in het grotere geheel. Frank noemt het conceptdenken: rekening houden met alle aspecten van het telen van fruit, inclusief zaken als regelgeving
en eisen vanuit de handel. En dat 12 maanden per jaar, want een fruitteler is jaarrond druk met de teelt en afzet van zijn product.

 

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan

Het werkzame leven van Frank begon al vroeg. Vanaf zijn 13de, de leeftijd waarop je van de overheid een bijbaantje mag hebben, besteedde hij zijn vrije uren bij een lokale fruitteler in Stavenisse. Frank zat op school, maar zijn gedachten waren buiten, in de boomgaard. Na de havo te hebben afgerond, ging hij dan ook direct aan de slag bij diezelfde fruitteler.

Totdat pa Eerland zei: “je moet ook eens verder kijken dan alleen dit bedrijf. Dat is goed voor je.” Op dat moment stond er een vacature van Van Iperen in de krant. Niet veel later startte Frank bij Van Iperen op de afdeling Binnendienst meststoffen.

Na nog een binnendienstfunctie als medewerker verpakkingen, begint het weer te kriebelen bij Frank. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan; Frank treedt in dienst bij het toenmalige De Witte Agro als adviseur fruitteelt. Daar start hij ook met een studie aan de agrarische hoge-school (HAS) in Dronten, die hij deze zomer afrondde. De Witte Agro wordt na ruim een jaar overgenomen
door Van Iperen en Frank zit weer op het oude nest. Sindsdien is hij adviseur fruitteelt bij Van Iperen. Een baan naar zijn hart.

 

Telers verder helpen, daar doe ik het voor

Waar het allemaal om draait in de fruitteelt, is het realiseren van een goede balans in de opbrengst. Niet te weinig, maar zeker ook niet teveel vruchten aan een boom. En liefst weinig schommelingen in de opbrengst door de jaren heen. Een mooi product telen, daar stuur je op. Hoe je dat het beste doet? Met het hebben van een totaalplan. En met conceptdenken: je werkt samen aan een jaarrond concept voor de teler en speelt daarin een belangrijke rol. De verkoop van producten volgt later. “Ik ben geen verkoper, ik ben een adviseur. Betrokkenheid heb ik heel hoog in het vaandel staan. Het is alsof het om mijn eigen teelt gaat. Het komt ook wel voor dat je adviseert om dingen juist niet te doen. Dat klinkt misschien gek als verkopende partij. Iedereen kan producten verkopen, maar dat is niet in het belang van de klant. De teler helpen op de lange termijn, dat is belangrijk voor alle partijen. Dat is ook echt des Van Iperens.”

 

Bemesten is het nieuwe gewasbeschermen

“Als we puur naar de teelt kijken, dan valt er op bemestingsgebied nog veel te winnen. We zeggen weleens ‘Bemesten is het nieuwe gewasbeschermen’. Een gewas sterker maken door toepassing van de juiste bemesting is waar we veel aandacht aan besteden.” “Daar komt ook de kruisbestuiving vanuit de akkerbouw en tuinbouw om de hoek kijken. Van Iperen is in deze sectoren heel ver op het gebied van bemesting. In de fruitteelt doen we hier ons voordeel mee. Daarnaast komen uit de proeven die we zelf doen heel veel inzichten voort. Die kennis vergaren we en delen we met onze klanten. Je helpt de teler echt verder, en dat is wat ik juist zo mooi vind aan dit vak. Met de juiste bemesting aan de voorkant van de cyclus bouw je aan een sterker gewas en ben je in principe preventief bezig. Dat past ook binnen het conceptdenken. Niet in losse blokjes maar het totaal in ogenschouw nemen. Daar ligt onze kracht.”