13 november 2018

Vruchtboomkanker

Op steeds meer percelen begint het blad nu te vallen. De afgewaaide bladeren laten een wondje na, wat een invalspoort kan zijn voor Nectria. Zorg ervoor dat de nieuw ontstane wondjes tijdig worden afgedekt om de infectiekans zo klein mogelijk te houden. Bedek de wondjes met een preventieve fungicide zoals Captan en/of Folicur. Ook van reeds toegepaste koperbladmeststoffen mag een preventieve werking worden verwacht, behalve van het ontbladeringsmiddel Cul−900. Daarnaast kunt u beregenen of een bespuiting uitvoeren met Neccal.

Van oudsher is er de regel om bij 10%, 50% en 90% bladval het gewas preventief af te dekken met een fungicide. Voor actuele infectiekansen en sporenvoorraad kunt u via Mijn Iperen het Neonectria-model raadplegen onder het tabblad ‘vruchtboomkanker’. Met het aanhoudende natte weer van de laatste dagen wordt er de komende dagen een vruchtboomkankerinfectie voorspeld. Voor kankergevoelige rassen is het belangrijk hier aandacht aan te geven.

Wanneer u wonden heeft gemaakt of oude kankers heeft weggefreesd kunt u de verse wond afstrijken met BlocCade. Dit middel legt een dunne filmlaag over de wond, waardoor de Nectria-schimmel zich niet kan vestigen. Ook Neccal kunt u als smeertoepassing inzetten.
Advies:

Captan 2,50 kg/ha (max. 2 maal per seizoen, interval 7 dagen)
0,30 ltr/ha (appel)
Folicur 0,24 ltr/ha (peer)
Cuforte 2,00 – 3,00 ltr/ha (vanaf deze dosering een goede nevenwerking)
Koperoxychloride 3,00 – 5,00 kg/ha (vanaf deze dosering een goede nevenwerking)
Neccal 160 tot 200 kg/ha (oplossen in min. 500 ltr water)
BlocCade 10% (oplossing voor smeertoepassing)

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.