14 november 2018

Aardappelen (pootgoed) – bewaring met ethyleen

Van Iperen is subdealer van Ten Brinke uit Creil voor het verzorgen van pootgoedbewaring met ethyleen. Ethyleen is een van nature aanwezig verouderingshormoon in planten. Bij een aardappel doorbreekt het de kiemrust en brengt het de celdeling op gang. Daarnaast remt ethyleen de celstrekking, zodat de aardappelkiemen nauwelijks groeien in de lengte. Het bewaren van pootgoed met ethyleen resulteert in het land tot een groter aantal stengels en een hoger knolaantal. Het lastige groeiseizoen van dit jaar is in de bewaring te merken aan de hogere kiemlustigheid van de aardappelknollen. Het grote voordeel van ethyleen is dat kisten draaien of overstorten van pootgoed overbodig is. Hierdoor verliest de poter geen energie, maar wordt het aantal stengels wel gelijk bevorderd. Om de aardappelen zo rustig mogelijk te bewaren met zo min mogelijk energieverlies tot pootseizoen 2019, is het dit jaar extra interessant om uw pootgoed te bewaren met ethyleen.

Voor vragen met betrekking tot uw ras en de mogelijkheden die Van Iperen kan bieden voor de bewaring van uw pootaardappelen, kunt u contact opnemen met uw adviseur.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.