14 november 2018

Spuitmachine winterklaar & spuitdoppen controleren

Nu het gewasbeschermingsseizoen grotendeels op zijn einde loopt, is het een goed moment om de spuitmachine te reinigen. Hierdoor blijven belangrijke onderdelen goed functioneren en kunt u problemen volgend seizoen voorkomen. De winterbehandeling zorgt er namelijk voor dat er een laagje gevormd wordt tegen corrosie.
Gebruik voor de reiniging dan ook de juiste middelen, een goed middel hiervoor is Primaclean. Advies:

Inwendig reinigen van apparatuur 200 gr/100 ltr water 
Uitwendig reinigen met hogedrukspuit 50 gr/10 ltr water

De veldspuit mag op de volgende manieren worden gereinigd:

  • Op het perceel, zodanig dat het waswater niet de sloot in kan lopen en minimaal 5 meter uit de slootkant.
  • Maximaal 2 keer per jaar op een onverhard deel van het erf, zodanig dat het waswater niet in het oppervlaktewater terecht komt.
  • Op het erf mits het waswater wordt opgevangen en minimaal voor 95% wordt gezuiverd.

 

Spuitdoppen

Aan het eind van het seizoen is het ook verstandig om de spuitdoppen goed te controleren. Controleer uw spuitdoppen op beschadigingen die eventueel het spuitbeeld kunnen beïnvloeden. Let ook op het afsluiten van de doppen, dit is belangrijk om nadruppen te voorkomen.
Daarnaast is een jaarlijkse controle op de driftreductieklasse van de spuitdoppen belangrijk. Bekijk de meest recente versie van de driftreducerende doppenlijst.

Graag wijzen wij u erop dat de Agrotop TurboDrop Hispeed 110-025 en 110-04 niet meer in de driftreductieklasse van 90% valt. Deze dop valt alleen nog in de klasse van 75% driftreductie.

Voor advies over spuitdoppen of spuittechniek kunt u contact opnemen met uw specialist.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.