11 december 2018

Suikerbieten – rassenadvies seizoen 2019

Na een mooi rooiseizoen van 2018 zijn bijna alle suikerbieten uit de grond. Het is nu gelijk weer tijd om aan teelt 2019 te beginnen; een goed begin is het halve werk. Niet alleen een goed klaargelegd zaaibed, maar ook het juiste ras met de juiste zaadbehandeling en een goede bemestingsstrategie is belangrijk. Wij geven u advies over uw strategie voor 2019.

Rassenkeuze

Op de rassenlijst van het CSAR staat naast de financiële opbrengst ook informatie over raseigenschappen. In de voorlevering kunt u voordeel hebben van een hoog suikergehalte, omdat de bieten dan nog niet volgroeid zijn. Teelt u bieten op zware grond? Dan is het verstandig om te kijken naar een hogere kophoogte en meegeleverde grond. Tevens moet u rekening houden met verschillende bodemziekten en –plagen zoals aanvullende rhizomanie, rhizoctonia en bietencysteaaltjes. Hieronder staat een schema om het juiste bietenras te kiezen. Wilt u nog met andere aspecten rekening houden, anders dan de keuzes uit het schema (zoals vroegheid grondbedekking)? Dan verwijzen wij u graag naar de rassenlijst van CSAR. U kunt ook uw adviseur vragen om te helpen bij het kiezen van het juiste bietenras.

Bekijk hier ons rassenadvies suikerbieten 2019

Insecticidebehandeling bij zaaien

Komend teeltjaar hebben we de zaadcoating Sombrero niet meer tot onze beschikking. Een vervangende zaadcoating is Force. Deze coating werkt enkel op ondergrondse insecten als bietenkever, emelten, miljoenpoten, ritnaalden, springstaarten en wortelduizendpoot. Wanneer u grote schade verwacht van aaltjes, adviseren wij om Vydate toe te passen tijdens zaaien. Dit middel heeft tevens werking op ondergrondse insecten, hierdoor zou u de zaadcoating met Force achterwege kunnen laten. Een uitzondering hierop zijn ritnaalden, die neemt Vydate onvoldoende mee. Let bij het gebruik van Vydate wel op de hogere kosten, gebruik van gekeurde toedieningsapparatuur en hogere milieubelasting.

Bemesting

Door het wegvallen van de Sombrero zaadcoating is er meer kans op vraatschade van insecten. Bij deze schade zullen de jonge bietenplantjes zwakker zijn. Het gewas zal meer last hebben van een onkruidbespuiting. Goede bemesting in het begin van de teelt geeft hierbij minder stress. Houd bij het maken van uw bemestingsplan dus rekening met voldoende beschikbaarheid van stikstof, kali, sporenelementen en met name fosfaat.

Het gebruik van rijenbemesting is een mooie toevoeging tijdens de teelt van suikerbieten. U kunt ervoor kiezen om Powerstart op het zaad toe te passen wanneer fosfaat een beperkende factor is. Rijenbemesting naast het zaad met stikstof en eventueel ook met fosfaat, is een optie wanneer u voor zekerheid gaat. Tijdens natte periodes ligt de meststof in depot om uitspoeling te voorkomen en tijdens droge periodes is er weinig vocht nodig om voedingsstoffen beschikbaar te houden voor de plant. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw adviseur.