19 februari 2019

Calcium

Ook in het afgelopen seizoen kwam weer naar voren dat de functie van calcium niet onderschat moet worden. Veel kwaliteitsproblemen kunnen direct of indirect worden gelinkt aan een slechte beschikbaarheid van calcium en/of opname door het gewas. De basis voor een goede calciumvoorziening ligt voor een groot deel in de bodem.

Daarnaast is er op veel percelen aandacht nodig voor de bodemstructuur. Een goede bodemstructuur is essentieel voor voldoende ontwatering, het tegengaan van kluitvorming en goede weggroei van de boom.

Calciummeststoffen moeten bij voorkeur in de eerste maanden van het jaar worden toegediend, ruim voor het groeiseizoen begint. Er zijn verschillende manieren om calcium aan de bodem toe te dienen.

 

Agrostructuur korrels (gips)

Wanneer de pH waarde van de bodem hoog is, kunt u het beste kiezen voor gips, dit heeft geen effect op de pH waarde van de grond. Gips is calciumsulfaat, waardoor zowel aandacht wordt gegeven aan het toedienen van calcium als sulfaat. Gips is met name inzetbaar als structuurverbeteraar.

 

Stimusoil Impact

Naast gips is er ook een product beschikbaar dat naast calciumcarbonaat ook sporenelementen en suikers bevat. Deze suikers zijn geschikt als voeding voor het bodemleven en stimuleren zo de bodemgezondheid van het perceel. Daarnaast worden in de bodem aanwezige bacteriën door middel van de suikers in Stimusoil Impact gevoed. Deze zorgen voor een goede afbraak en omzetting van organische stof in de bodem. Zeker op percelen waar organische stof wordt aangevoerd zal Stimusoil Impact een plus geven in het verbeteren van het bodemleven. Stimusoil Impact is daarom een investering in de bodem voor de langere termijn. Daarnaast zorgt de aanwezige calcium voor structuurverbetering en komt het op korte termijn beschikbaar voor de boom.

Agrostructuur korrels 300 kg/ha
Stimusoil Impact 300 kg/ha

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.