19 februari 2019

Kaliumfosfiet als gewasbeschermingsmiddel

Fosfaatmeststoffen op basis van fosfonaten worden al heel lang verkocht als blad- en substraatmeststoffen in de Nederlandse land- en tuinbouw. De bekendste meststof uit deze groep die in de fruitteelt wordt gebruikt is Kaliumfosfiet. Het is ook bekend dat fosfonaten een goede werking hebben tegen een aantal plantenschimmels uit de groep van de Oömyceten, met name Phytophthora spp, Plasmopara en Alternaria spp.

Vanwege deze werking heeft de Europese Commissie in 2013 (di) kaliumfosfonaat en dinatriumfosfonaat aangemerkt als werkzame stoffen binnen de gewasbeschermingsverordening EF 1107/2009. Sindsdien zijn er diverse gewasbeschermingsmiddelen op basis van fosfonaten toegelaten in Nederland. Mede door deze aanmerking als werkzame stof, is het niet meer mogelijk om fosfonaten, waaronder Kaliumfosfiet, toe te passen als (blad)meststof.

Dat houdt in dat middelen die fosfonaten bevatten alleen op de markt gebracht mogen worden indien er een toelating is bij het CTGB als gewasbeschermingsmiddel. Voor middelen op basis van fosfonaten zonder die toelating geldt een respijttermijn voor levering tot 1-7-2019 en een opgebruiktermijn tot 1-1-2020.

Concreet betekent dit voor u als teler, dat er zolang de voorraad strekt nog fosfiet houdende middelen (voor de fruitteelt voornamelijk Kaliumfosfiet) zonder toelating geleverd mogen worden tot en met 30-6-2019. Om te garanderen dat u voor komend seizoen nog over voldoende Kaliumfosfiet of andere fosfonaten kan beschikken is een bestelling voor 31-3-2019 gewenst.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar dit bericht van de NVWA.

 

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.