28 maart 2019

Bladvoeding appel en peer

Het blad begint zich volop te ontwikkelen, daarom is het tijd om aandacht te geven aan bladvoeding. Naast de wortel is het blad een belangrijk instrument om het gewas van voeding te voorzien en zo in optimale conditie te houden en/of te krijgen. Om een goed beeld te krijgen van de verhoudingen van de verschillende elementen in het blad kan in het seizoen plantsapanalyse worden uitgevoerd. Aan de hand hiervan kan worden gestuurd op eventuele tekorten van voedingselementen in het blad. Neem contact op met uw adviseur wanneer u hier gebruikt van wilt maken.

 

Stimuplant Vitaal

Naast de verschillende bladvoedingsmeststoffen die later in dit bericht worden genoemd kunt u ook gebruik maken van een mix van verschillende sporenelementen. Een product wat uitstekende resultaten heeft laten zien wat betreft opname van elementen is Stimuplant Vitaal. Dit product bevat naast verschillende sporenelementen ook zeewier. De functie van zeewier is dat het de opname van de elementen verbetert, waardoor een effectievere bladbemesting kan worden uitgevoerd. Verder kan het gedeelte zeewier in Stimuplant Vitaal ervoor zorgen dat het gewas minder sterk wordt beïnvloed door stressvolle omstandigheden, zoals vruchtzetting, nachtvorst en droogte. Stimuplant Vitaal bevat borium, koper, molybdeen, mangaan en zink in chelaatvorm. Deze vorm heeft als voordeel dat de opname makkelijker verloopt dan bij bijvoorbeeld sulfaten waardoor een hogere efficiëntie in de opname van de verschillende elementen kan worden behaald.

 

Calcium

Ook in het afgelopen seizoen kwam weer naar voren dat de functie van calcium niet onderschat moet worden. Veel kwaliteitsproblemen kunnen direct of indirect worden gelinkt aan een slechte beschikbaarheid van calcium en/of opname door het gewas. De basis voor een goede calciumvoorziening ligt voor een groot deel in de bodem.
Daarnaast kunt in het seizoen aandacht geven aan calcium door middel van bladvoeding. Omdat de opname en verdeling van calcium door de boom lastig is, moet vroeg worden gestart met toediening van calcium via het blad. Gebleken is dat calciumbespuitingen rondom de bloei het meest effectief zijn voor een goede calciumvoorziening in de vruchten.

 

 

Opmerkingen bij de schema’s:

  • Bij gebruik van Mancozeb wordt tevens mangaan en zink meegegeven.
  • Alle in het schema genoemde combinaties zijn mengbaar.
  • Bladvoedingsmeststoffen als laatste in de tank doen.
  • Als er voor aanzuring MAP (Monoammoniumfosfaat) gebruikt wordt, doe deze dan als eerste in de tank
    (dosering 1,00 kg/1.000 ltr water).
  • Geen zware mixen van bladvoedingsmeststoffen bij nachtvorst.
  • Jonge aanplant = minder boomvolume  vereist een aangepaste dosering.
  • Spuit op een droog gewas.
  • Combinaties met insecticiden: pas op met vloeibare (e.c.) formuleringen  het is dan beter om apart te spuiten.
  • Fosfaatgevoelig appelperceel: na de bloei kan er MKP (Monokaliumfosfaat) gebruikt worden
    (MKP niet toepassen in combinatie met bitterzout, dit wordt te scherp!).
  • Bladvoedingsbespuitingen na de juni-rui af laten hangen van bladmonsters en bespuitingen voor de inwendige vruchtkwaliteit.
  • Jong perenblad is erg gevoelig, pas op met uitvloeiers zoals Zipper en Agral Gold in de gevoelige periode!
  • Kaliumfosfiet toevoegen in de periode rondom de bloei als plantversterker geeft in moeilijke groeiomstandigheden een positief effect. Dosering: 1,50 – 2,00 ltr/ha – 2 of 3 keer spuiten.
  • Vermijd (te) hoge doseringen bladvoedingsmeststoffen, het is effectiever en gewasveiliger om verschillende keren met een lage dosering te spuiten.

 

Keuze bladvoedingsmeststoffen:

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.