24 april 2019

Aardappelen – onkruidbestrijding

Door de droge omstandigheden zijn er op veel plekken al aardappels geplant. Zodra de bedden gefreesd zijn en mooi gesloten liggen, zouden de omstandigheden voor een bodemherbicide ideaal zijn. Echter, voor een goede werking van bodemherbicide is ook voldoende vocht nodig, en dat is waar het op dit moment in veel gevallen aan ontbreekt. Een alternatief is de dosering van de bodemherbiciden wat te verlagen en bespuitingen met LDS uit te voeren.

Bij het kiezen van middelen voor de onkruidbestrijding, moet u met een aantal dingen rekening houden, wilt u de bespuiting laten slagen. Bodemherbiciden moeten toegepast worden op een goed bezakt bed onder zo vochtig mogelijke omstandigheden. Houd bij de bespuiting rekening met het stadium van de aardappel onder de grond. Een aantal middelen moet ruim voor opkomst gespoten worden (Challenge, Centium), terwijl andere middelen kort voor opkomst ook nog toegepast kunnen worden (Proman, Boxer, Sencor).

Waar u ook rekening mee moet houden is de rasgevoeligheid bij bepaalde herbiciden. Met name bij Sencor is het uiterst belangrijk om na te gaan of uw aardappelras dit middel wel verdraagt. Ook bij Basagran na opkomst is er verschil in rasgevoeligheid.

Wanneer u probleemonkruiden verwacht op uw perceel, kunt u hier bij de keuze van de herbiciden rekening mee houden. Bij veelknopigen, zoals varkensgras en zwaluwtong, zijn Proman en Centium sterke middelen om in de mix mee te nemen. Om kleefkruid goed te bestrijden kan het beste Centium of Boxer gebruikt worden. Als u een perceel heeft waar u veel melde verwacht, kunt u daar het beste Challenge, Proman, Sencor of Boxer gebruiken. De ervaring leert dat een mix met 3 verschillende werkzame stoffen altijd breder en sterker werkt om aardappelpercelen schoon te houden.

In het schema hieronder staat een aantal herbiciden met hun sterke en minder sterke punten weergegeven:

Voor de teelt van consumptieaardappelen zijn meerdere combinaties mogelijk. Enkele voorbeelden:

  • Proman 2,00 ltr/ha + Centium 0,20 ltr/ha + Challenge 1,50 ltr/ha – Zeer brede mix, ruim voor opkomst toepassen.
  • Fidox Proman 2,00 ltr/ha + 3,00 ltr/ha (2,00 ltr/ha Proman + Boxer 3,00 ltr/ha) – Zeer zachte mix en veilig voor alle rassen, breed inzetbaar.
  • Arcade 4,00 ltr/ha (Sencor 0,60 ltr/ha + Boxer 4,00 ltr/ha) – Brede, kant en klare mix. Houd rekening met eventuele rasgevoeligheid voor Sencor.
  • Proman 2,00 ltr/ha + Sencor 0,50 ltr/ha – Houd rekening met eventuele rasgevoeligheid voor Sencor.

 

PlanetProof

Als u met uw teelt meedoet aan PlanetProof, is het belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid actieve stof per hectare en de malus punten per middel. Ook voor de bodemherbicides is het belangrijk om de juiste keuze te maken. Hierbij is er ook een onderscheid tussen wel en niet Sencor tolerante rassen.

Sencor tolerant:

Sencor 0,50 ltr/ha  +
Proman 1,50 ltr/ha  +
Centium 0,15 ltr/ha

Niet Sencor tolerant:

Challenge 1,50 ltr/ha +
Proman 1,50 ltr/ha +
Centium 0,15 ltr/ha

Wanneer de aardappelruggen al een poosje gefreesd liggen en er kleine onkruidjes op staan, kunt u de contactwerking van metribuzin bevattende producten (o.a. Sencor) versterken door olie aan de bespuiting toe te voegen. Bij andere combinaties kunt u Matos Extra of Dragoon toevoegen om kleine onkruidjes af te branden. In alle gevallen geldt: neem geen risico en spuit ruim voor opkomst! Advies:

Matos Extra 2,00 ltr/ha of
Dragoon 2,00 ltr/ha

Houd bij het toepassen van herbiciden in aardappelpercelen rekening met buurgewassen. Zie hiervoor ook het andere kopje in dit akkerbouwbericht.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.