24 april 2019

Perenbladvlo

Na een warm en zonnig weekend kunnen we nu de balans opmaken van de druk van perenbladvlo per perceel. Het is goed te zien dat de ontwikkeling heel snel is verlopen. Op veel percelen komen met name oudere larven voor, die vooral op de jonge vruchtjes of het blad zitten. Bestrijding van deze oudere larven blijkt in de praktijk lastig. Wanneer nog veel jonge larven en eitjes voorkomen, kan gekozen worden voor de inzet van Mancozeb, eventueel in combinatie met Teppeki. Daarnaast een hoge concentratie bitterzout helpen de plak te verminderen.

Teppeki 0,140 kg/ha
Tridex 2,00 kg/ha
Bitterzout 5 tot 10 kg/ha

Waar nu volop springers aanwezig zijn, zullen de afgelopen dagen veel eitjes afgezet zijn. Op deze percelen komt de eerste Movento bespuiting in zicht. Let wel op dat met de lagere temperaturen die voor komende periode worden voorspeld, de ei-uitkomst ook langer zal duren. Belangrijk is om goed te kijken op het perceel naar de kleur van de eitjes. Waar nu volop (licht)oranje eitjes liggen, is de eerste bespuiting waarschijnlijk volgende week aan de orde. Het gewas zit momenteel in een groeizame fase, wat ideaal is voor een goede werking van het middel. Spuit Movento apart van andere middelen en gebruik veel water. Vanaf dit seizoen hebben we naast Movento ook Batavia tot onze beschikking. Dit bevat dezelfde werkzame stof als Movento, maar is anders geformuleerd. Hierdoor zijn de driftreducerende eisen voor Batavia minder streng. Dit jaar kan Movento nog worden gebruikt onder de oude etiket-eisen, vanaf volgend jaar worden deze eisen een stuk strenger en zal Batavia in de praktijk eenvoudiger in te zetten zijn.

Movento 1,00 ltr/ha (let op: 7 dagen afstand tussen Movento en Brevis-behandeling)
Batavia 1,80 ltr/ha

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.