24 april 2019

Zaaiuien – onkruidbestrijding

Momenteel is de stand van de zaaiuien erg wisselend. Er zijn percelen waar de uien staan de vlaggen en er zijn percelen waar de zaadjes nog droog liggen. Controleer of u de uien nog kunt afbranden voor opkomst. Op verschillende percelen vroege zaaiuien zien we wat onkruid opkomen. Afhankelijk van het stadium van het gewas kunt u hiervoor een contactbespuiting uitvoeren. U kunt voor deze bespuiting een mix gebruiken van verschillende middelen. Voor de contactbespuiting moeten de uien een eerste echte pijp van minimaal 3 centimeter hoog hebben. Verder moet het gewas goed afgehard zijn.

Als basis wordt vaak Emblem Flo gebruikt. Dit middel is zacht voor de uien en heeft een goede werking op veelknopigen, klein kruiskruid en herderstasjes. Wanneer er kleefkruid en zwaluwtong op het perceel aanwezig is, kunt u Starane Top toevoegen om de mix te versterken. Basagran kan toegevoegd worden om kamille en hondspeterselie aan te pakken. Voor probleemonkruiden als zwarte nachtschade en duivekervel kan Lentagran gebruikt worden. Advies:

Bromotril  0,15-0,25 ltr/ha  (indien afbranden met reglone niet meer mogelijk is)  of
Emblem Flo 0,15 ltr/ha 

Eventueel versterken met :

Basagran  0,15 ltr/ha of
Lentagran  0,15 kg/ha

Als de uien nog geen 3 centimeter echte pijp hebben, kunt u Chloor IPC gebruiken om het onkruid te verzwakken. Houd hierbij wel rekening met bloeiende gewassen in de omgeving! Indien de grond vochtig is kunnen er ook weer wat bodemherbiciden worden aangevuld. Ook is dit een goed moment om Az 500 toe te passen. Advies bodemherbicide na regen:

Chloor IPC  0,50 ltr/ha  +
Stomp 0,50 ltr/ha +
Az 500  0,20 ltr/ha

In plaats van Stomp kunt u ook Wing P 0,50 ltr/ha gebruiken.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.