16 mei 2019

Kwaliteitsverbetering

Mede door de extreme weersomstandigheden van afgelopen seizoen zijn verschillende kwaliteitsproblemen ontstaan. Zoals in onze winterlezing toegelicht, is er vaak een relatie te ontdekken met de mate waarin bepaalde elementen wel of niet aanwezig zijn. Waar sommige elementen, zoals kalium en stikstof, eenvoudig door het gewas worden opgenomen, geldt dit niet voor een element als calcium. Veel van de kwaliteitsproblemen die naar voren zijn gekomen hebben direct of indirect te maken met een gebrek aan calcium.

Het is daarom belangrijk om al vroeg aandacht te geven aan voldoende aanvoer van calcium naar het gewas en de vruchten. Vanaf de bloei is er al de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de uiteindelijke samenstelling van de vruchten bij de oogst.

Afgelopen jaren hebben we ook ervaring opgedaan met het toedienen van een ander element, namelijk silicium. Dit is een vrij onbekend element, waarvan de plant maar een beperkte hoeveelheid nodig heeft. Uit onderzoek kwam naar voren dat bij het toedienen van silicium via het blad de hardheid van de vruchten kon worden verbeterd. Dit komt de uiteindelijke kwaliteit en bewaarbaarheid van appels en peren ten goede. Om ervoor te zorgen dat er regelmatig voldoende silicium aan het gewas wordt toegediend kunt u nu het beste starten met het meespuiten van Siliforce. Voer regelmatig een bespuiting uit met Siliforce tot kort voor de oogst. Advies:

CalciMax 3,00 – 4,00 ltr/ha
Siliforce 1,50 – 2,00 ltr/ha per jaar  (verdelen over de periode tussen nu en oogst)

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.