14 juni 2019

Tien ton meer aardappelen dankzij biostimulanten

Akkerbouwer Kees Groenewege uit Sint Maartensdijk was blij verrast toen een proef met biostimulanten in de aardappelen hem op een aantal percelen 10 ton per hectare meer opleverde. “Dat was een geweldige verrassing. Tijdens het groeiseizoen nam ik geen verschil waar, maar bij het rooien bleken er flink wat meer knollen per vierkante meter naar boven te komen.”

Kees is de vierde generatie in het familiebedrijf op Tholen en verbouwt naast traditionele akkerbouwgewassen ook enkele vollegrondsgroenten. “Twee jaar geleden kwam adviseur Jarco van Gurp van Van Iperen met het voorstel om een proef te doen met de inzet van biostimulanten. Dat zou het bodemleven stimuleren en dat kan voor een hoger rendement zorgen.”

Jarco: “Bij Van Iperen hebben we de afgelopen jaren een eigen lijn biostimulanten ontwikkeld. Ik wilde daarmee graag een proef bij een van mijn klanten doen. Aangezien Kees jaarlijks zo’n 90 hectare aardappelen verbouwt en zelf ook serieus met dit soort dingen bezig is, heb ik hem hiervoor benaderd. Het gaat om de inzet van Stimusoil Impact, een kalkmeststof die voor een groot deel bestaat uit resten van schelpen en voor een verbetering van de bodemkwaliteit moet zorgen.”

Meeropbrengst

De eerste proef op 10 hectare bleek veelbelovend. Voor Kees aanleiding om het jaar daarop de proef te herhalen. Dit jaar heeft hij het zelfs op 60 hectare aangebracht. “Het is opvallend dat je op percelen die het toch al goed doen, nauwelijks resultaat ziet. Daar levert het maximaal 2 procent extra op. Maar op andere percelen is er sprake van een meeropbrengst van 10 tot 15 procent!”

StimuSoil®Het valt de beide mannen op dat je tijdens het groeiseizoen geen verschil ziet met percelen waarop geen Stimusoil Impact is aangebracht. Volgens Jarco lieten drone-opnamen aan het eind van het seizoen wel duidelijk een toename van biomassa zien, maar ook hij had niet verwacht dat de meeropbrengst zo hoog zou zijn. “Het blijft iets wat moeilijk te beredeneren is. Stimusoil Impact bestaat voor een deel uit calcium en magnesium. Je zou dan verwachten dat je meer calcium in de knol tegen moet komen, maar dat is niet het geval. Wel is er een flinke toename van ijzer, maar waardoor dat komt, is voor mij nog onverklaarbaar. Wat dat betreft moeten we nog veel leren. Het is in ieder geval duidelijk dat het bodemleven door deze biostimulant wordt gestimuleerd. Dat zorgt voor een betere beworteling en dus voor een flink hogere opbrengst.”