16 juli 2019

Gaasproef in chrysant

Als groeispecialist zijn we altijd op zoek naar nieuwe oplossingen om problemen in de teelt te voorkomen. Bij veel chrysanten kwekers hebben we geconstateerd dat door invlieg van insecten het geïntegreerde systeem, met biologische gewasbescherming als basis, een probleem vormt. Daarom zijn we, samen met Priva en de landelijke Chrysantencommissie, gestart met een proef waarbij we zeer fijnmazig tripsgaas in de luchtramen hebben bevestigd.

Doel van het project is om te kijken of we de invlieg van insecten (o.a. trips) kunnen voorkomen, waardoor we het geïntegreerde systeem het gehele jaar door kunnen blijven hanteren. Een ander belangrijk onderdeel van het project is om te bekijken hoe we chrysanten kunnen telen met een ander klimaat. Door tripsgaas is de luchtuitwisseling binnen en buiten de kas namelijk zeer gering. Dat laatste vereist een andere aanpak van het klimaat in de kas. Priva heeft hiervoor een innovatieve regeling gemaakt die we binnen het project testen.

Een interessante en mooie samenwerking van diverse partijen en de teler, waarmee we mogelijk in de toekomst een oplossing kunnen bieden voor uitdagingen in diverse teelten. Wij houden u uiteraard op de hoogte van de voortgang en de resultaten.