19 juli 2019

Droogte en hitte

Volgens het KNMI hebben we met een landelijk gemiddeld neerslagtekort te maken van 152 mm en de verwachting is dat deze oploopt naar 177 mm. Tot op heden zat de groei nog goed in het gewas. Nu zien we wel symptomen van droogte tevoorschijn komen. Om de bomen en vruchten zo veel mogelijk te stimuleren zal er indien mogelijk water aangevoerd moeten (blijven) worden. Voeg hier steeds voeding aan toe om de boom zoveel mogelijk in conditie te houden en de vruchtgroei te bevorderen.

Hitte
In verband met het aankomende warme weer en de hoge zonkracht raden wij u aan om niet midden op de dag bespuitingen uit te voeren. Rij bij voorkeur ’s morgens vroeg of ’s avonds om gewasschade te voorkomen en vermijd hoge dosering meststoffen.

Hitte en droogtestress voorkomen
Naast beregenen zijn er een aantal andere mogelijkheden om het risico op hitte en droogtestress voor het gewas te verminderen. Zo is er vanuit onderzoek bekend dat producten met zeewier nuttig zijn om de boom weerbaarder en minder gevoelig te maken voor stressvolle omstandigheden. Een product wat u hiervoor kunt gebruiken is Stimuforce Asco. Dit product bestaat voor 85% uit zeewier en daarnaast bevat het aminozuren en voedingsstoffen. Deze zeewier bevat stoffen waardoor het in staat gesteld word onder zeer koude en zeer hete omstandigheden buiten het zeewater te overleven bij eb. Advies:

Stimuforce Asco 2,00 – 3,00 ltr/ha

Droogte en calcium
Afgelopen jaren hebben we diverse onderzoeken gedaan naar de knelpunten rond droogte, hitte en vruchtkwaliteit. Denk aan holle en bruine peren, neusrot, stip en laag temperatuur bederf. Al deze problemen ontstaan door een slechte opname van calcium en in iets mindere mate van borium. Ook bladpuntverbranding kan ontstaan bij calciumtekorten. Geef in deze periode een zacht en goed opneembaar calcium mee. Calcimax bevat calcium in chelaatvorm met wat extra borium. Voeg siliforce toe voor betere opname en hardere vruchten. Advies:

Calcimax        2,00 – 3,00 ltr/ha
Siliforce         0,30 ltr/ha

Zonnebrand
Met de hoge zonkracht en aanhoudende hoge temperaturen gaat ook het voorkomen van zonnebrand weer een rol spelen op vruchten die in de zon hangen. Er zijn een aantal mogelijkheden om zonnebrand zoveel mogelijk te voorkomen:

  1. Beregenen van de percelen. Dit kan als u over goed en voldoende water beschikt. Start wanneer de temperaturen na de middag te hoog oplopen bij appel.
  2. Spuiten van Surround aan de zijde waar na de middag de zon het langste op de vruchten schijnt. Surround weerkaatst de zon en daardoor loopt de vruchttemperatuur niet te hoog op. De dosering die gebruikt moet worden is 10 kg/ha. Let op bij weinig regen, zichtbaar residu mogelijk bij oogst!
  3. Stel zomersnoei en dunning bij appel uit tot een periode met minder warm weer en minder zonneschijn.
  4. Stel grasmaaien uit, lang gras draagt bij aan een wat koeler klimaat in de boomgaard.
  5. Houd op extreme warme dagen, 30 graden en warmer, een lagere Ec aan met de fertigatie, zodat de boom zo optimaal kan verdampen en koelen.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.