18 september 2019

Wintertarwe zaaien

Binnenkort start u met het zaaien van wintertarwe. Ook dit jaar kunt u weer op ons rekenen bij het maken van een weloverwogen rassenkeuze. Uw eigen specialist geeft u bedrijfsspecifiek advies over de wintertarwerassen die het beste bij uw grond en teeltdoel passen. Met het zaaien van wintertarwe kunt u rekening houden met de onderstaande zaken.

Zaaitijdstip

Het zaaitijdstip speelt een belangrijke rol in de uiteindelijke tarweopbrengst. De laatste jaren laat een vroege zaai (vanaf begin oktober) goede opbrengsten zien. Vroeg zaaien onder goede omstandigheden geeft meestal hoge plantaantallen en dat is belangrijk voor een goede stand. Vroeg zaaien breng ook risico’s met zich mee en daar willen we u ook op wijzen.

Gerstevergelingsvirus

De laatste jaren is het najaar relatief warm, waardoor bladluizen nog lang actief zijn. Vroeg gezaaide tarwe of gerst kan in een warme herfst makkelijk worden besmet door bladluizen met het gerstevergelingsvirus. Vorig najaar waren er nog lang bladluizen in het gewas aanwezig en afgelopen voorjaar zagen we op diverse percelen haarden van het gerstevergelingsvirus. Gerstevergelingsvirus is een persistent virus wat door een besmette bladluis zijn leven lang kan worden overgedragen aan tarwe of gerst. Een zware aantasting kan veel opbrengstschade geven. Om de risico’s te beperken kunt u rekening houden met de volgende aandachtspunten:

  • Later zaaien verkleint de kans op gerstevergelingsvirus.
  • Controleer het gewas in het najaar regelmatig op luizen en voer waar nodig een bladluisbestrijding uit.

Slakkenschade

Als slakkenschade te verwachten is, kies er dan voor om 7,00 kg/ha slakkenkorrels op basis van ijzer(III)fosfaat bij te mengen met het zaad of direct te strooien na de zaai.

Zaaizaadhoeveelheid wintertarwe

Het advies is om ongeveer 200 kg zaad per hectare te zaaien. Wanneer er half oktober onder goede omstandigheden gezaaid wordt, dan zijn 250 zaden per vierkante meter genoeg voor een goede start van het gewas. Wordt er later gezaaid en zijn de omstandigheden minder goed, dan is het advies om bijvoorbeeld 325 tot 400 zaden per vierkante meter te zaaien. Houd er altijd rekening mee dat een deel van het zaad niet opkomt, verdroogd of verloren gaat aan vraat door slakken of vogels.

Met de onderstaande rekenregel kunt u berekenen hoeveel kilogram zaad er per hectare benodigd is:

DKG/100 x zaden per m2 = zaad kg/ha.

Hieronder tonen we een rekenvoorbeeld waarbij is het zaaitijdstip medio november is.
De partij zaaizaad heeft in dit voorbeeld een DKG van 50 gram.

(50/100 = 0,50) x 400 zaden per m2 = 200 kg/ha
(zaai altijd iets ruimer wanneer de omstandigheden minder ideaal zijn)

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.