23 september 2019

Themabericht – onkruidbestrijding na de oogst

Doordat er kort voor de oogst nog aardig wat regen is gevallen, zien we dat op veel percelen het onkruid hoog staat. We raden aan om de strook voor de winter weer zwart te hebben, bijvoorbeeld voor het tegengaan van muizenschade. Ook met het oog op nachtvorst tijdens de bloei is een zwarte strook in het vroege voorjaar belangrijk.

Het pakket aan herbiciden wat in de fruitteelt is toegelaten wordt steeds kleiner en de gebruiksvoorwaarden worden strenger. Voor degenen die nog Basta en/of Finale op voorraad hebben is het nog mogelijk dit in te zetten tot 31-1-2020, daarna is het definitief niet meer toegestaan. Verder mag ieder merk herbicide eenmaal per jaar worden toegepast. De situatie rondom de herbeoordeling van glyfosaat zal ook van invloed zijn op de mogelijkheden van onkruidbestrijding in de toekomst. Deze herbeoordeling zal uiterlijk eind 2022 worden afgerond.

Al met al raden wij aan om voor uw bedrijf na te denken over de manier waarop u onkruidbestrijding in de toekomst uit wil gaan voeren.

Door middel van dit bericht geven wij u een overzicht van de huidige mogelijkheden:

Chemische onkruidbestrijding

Allereerst kunt u nu op de percelen met hoge onkruiddruk gebruik maken van M.C.P.A. of 2,4 D om de breedbladige onkruiden te bestrijden. Om grasachtige onkruiden direct mee te bestrijden kunt u hieraan Agil 100 EC of Fusilade Max (tot 30 september) toevoegen.

Ha/boomgaard
MCPA  1,80 ltr/ha
2,4 D  2,00 ltr/ha
Fusilade Max 1,00 – 1,50 ltr/ha
Agil 100 EC  1,00 – 1,50 ltr/ha

* alle doseringen zijn per hectare boomgaard

Glyfosaat

Vaak wordt de vraag gesteld of in deze periode ook glyfosaat kan worden ingezet, zeker nu er op grasachtigen minder mogelijkheden zijn. Het is raadzaam hier zeker nog een maand mee te wachten, totdat het blad nagenoeg van de bomen is. Dit om te voorkomen dat de glyfosaat door de boom wordt opgenomen, wat schade kan geven in het volgende jaar.

Daarnaast is er later in het jaar de mogelijkheid voor het inzetten van AZ 500. Dit is een bodemherbicide die bij toepassing in het najaar de opkomst van diverse breedbladige onkruiden voorkomt. Het heeft geen werking op aanwezige onkruid, uitgezonderd kleine veldkers en is niet gevoelig voor uitspoeling. Toepassing is mogelijk op bevroren grond, zolang de spuitleidingen niet bevriezen. AZ 500 houdt bij toepassing in het najaar de zwartstrook tot na de bloei schoon en is mengbaar met Basta of Finale wanneer dit nog voorradig is. De werkingsduur neemt af wanneer de bodemtemperatuur hoger is, waardoor het ideale toepassingsmoment laat in het jaar is: november/december. Voor een goede werking is het belangrijk dat AZ 500 op een vochtige bodem wordt toegepast.

Ha/boomgaard Ha/zwartstrook
AZ 500 0,30 ltr/ha 1,00 ltr/ha (let op: max 0,30 ltr/ha boomgaard)
Basta  1,275 ltr/ha 3,75 ltr/ha
Finale  1,70 ltr/ha 5,00 ltr/ha

Wanneer u daarna voornamelijk grassen op de zwartstrook vindt, kunt u deze bestrijden met Kerb Flo. Kerb Flo is een bodemherbicide die sterk is op (straat)grassen, muur, veelknopigen (varkensgras, perzikkruid) en de kleine brandnetel. Op composieten en kruisbloemigen zoals kruiskruid, knopkruid, kamille en melkdistel is er geen werking. Ook hanepoot wordt vaak niet voldoende meegenomen. Kerb Flo wordt door bestaande grassen en muur opgenomen, waardoor deze ook bestreden worden. U kunt het beter niet met olie mengen omdat de werkzame stof door de wortels moet worden opgenomen. Toepassen onder vochtige omstandigheden (bodemherbicide!) en met een temperatuur ruim onder de 10 graden. De beste toepassingsperiode is vanaf half november, de werking gaat door tot na de bloei.

Ha/boomgaard Ha/zwartstrook
Kerb Flo  Alleen strokenbehandeling 2,50 ltr/ha

 

Onkruidbestrijding in de toekomst

Nu er voor veel telers geen mogelijkheid meer is om Basta en/of Finale in te zetten moet de onkruidbestrijding in het najaar vaak anders worden ingevuld. Bovenstaand zijn de mogelijkheden genoemd die er vandaag de dag nog zijn. Wanneer het pakket nog beperkter zal worden, kan het een optie zijn om te investeren in mechanische onkruidbestrijding. Diverse machines zijn de afgelopen jaren uitvoerig gedemonstreerd. Dit vergt wel een iets andere manier van bedrijfsvoeren, er zal meer tijd in gaan zitten doordat u regelmatig een ronde zal moeten maken om de onkruiddruk beheersbaar te houden. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om meer onkruid te tolereren, bijvoorbeeld door met een brede maaier de aanwezige onkruiden af te maaien. De strook wordt dan vaak niet geheel zwart, maar de aanwezige onkruiden blijven zo wel onder controle.
Bedenk voor uw eigen bedrijf een strategie van onkruidbestrijding of –beheersing, die ook voor de toekomst mogelijkheden biedt. Overleg met uw adviseur over de mogelijkheden.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.