22 oktober 2019

Perenbladvlo

Op sommige percelen is nog aantasting van perenbladvlo aanwezig. Vaak zijn dit oudere larven die roetdauw veroorzaken. Dit resulteert in zwarte scheuten en bladeren. Nu het blad langzamerhand begint te vallen, zullen de larven naar de knoppen migreren. Deze knoppen kunnen worden leeggezogen, wat resulteert in een sterke achteruitgang van het aantal en de kwaliteit van de knoppen.
Oudere larven zijn lastig te bestrijden, inzet van middelen is vaak niet voldoende effectief in deze periode. Waar de druk te hoog is en nog wat gedaan moet worden kan het meest verwacht worden van een hogere dosering uitvloeier, eventueel in combinatie met een hogere dosering Bitterzout. Wanneer Neccal kalkmelk wordt ingezet tegen vruchtboomkanker mag hier een preventieve afstotende werking op perenbladvlo van worden verwacht.

Uitvloeier Zipper 0,50 liter per ha
Bitterzout 10 tot 15 kg/ha
Neccal (vruchtboomkanker)  160 tot 200 kg/ha oplossen in minimaal 500 ltr water
Neccal (perenbladvlo) 20-30 ltr in 300 ltr water met 0,50 ltr Zipper. Blad moet bedekt zijn,
eventueel behandeling herhalen.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.