25 maart 2020

Aardappelen – poten

Voordat het poten van aardappelen weer begint, zijn er een aantal zaken waar u rekening mee kunt houden.

Pootgoed behandelen

Ieder jaar staan wij weer voor u klaar met de Potato Care om pootgoed te behandelen. Om schoon aan de teelt te beginnen, is een basis met een knolbehandeling verstandig. Vooral schimmels zoals: rhizoctonia, zwartespikkel, zilverschurft en phoma moeten zo vroeg mogelijk bestreden worden om het beste resultaat te halen. Als het pootgoed besmet is, kan het gemakkelijk tijdens de teelt de overige knollen besmetten. Wilt u nog pootgoed laten behandelen met de Potato Care? Neem dan contact op met uw vertegenwoordiger.

Symphonie  1,50 kg/ton pootgoed
of
Emesto prime 1,00 kg/ton pootgoed*

*Let bij toedieningsapparatuur op de juiste afstelling, kleinere doorstroom vereist.

Ook is er een mogelijkheid om pootgoed te behandelen op de pootmachine met behulp van poederapparatuur. Zorg ervoor dat de toepassing van het poeder met gekeurde apparatuur gebeurd. Onjuiste toepassing kan zorgen voor emissie en residu op plaatsen waar het niet hoort. De poeders die u hiervoor kunt gebruiken zijn Symphonie en Emesto Prime (voorheen Moncereen DS). Advies knolbehandeling poten:

Grondbehandeling tijdens poten

Tijdens het poten zijn er diverse mogelijkheden om in de pootveur een schimmelbestrijding toe te passen. Om in tafelaardappelen en pootgoed een optimale schilkwaliteit te behalen is een behandeling van het pootgoed en bij het poten de beste strategie. Amistar en Allstar zijn de twee middelen waar u uit kunt kiezen. Het werkingsspectrum is van beide middelen hetzelfde. Let er bij de toepassing op dat er niet te veel middel op de knol terecht komt. Advies veurbehandeling:

Amistar 3,00 ltr/ha
of
Allstar 0,80 ltr/ha

Bij het tanken is het belangrijk om de juiste volgorde van toedienen te hanteren. Als eerste een deel water tanken en de fungicide. Daarna pas de meststof toevoegen, probeer de concentratie van meststoffen onder de 30% van de totale hoeveelheid te houden.

Nematiciden bij poten

Vorig jaar was het laatste jaar dat Mocap nog gebruikt mocht worden in de aardappelteelt. Mocap was al jaren het middel om ritnaalden in de aardappelteelt te bestrijden, diit jaar is dat Nemathorin. Ritnaalden zijn de laatste jaren een groter probleem aan het worden. Controleer daarom eventueel voorafgaand aan de teelt met het plaatsen van een aardappel in de grond of er ritnaalden aanwezig zijn. Vydate heeft geen werking op ritnaalden en kan daarom het beste worden ingezet op percelen met aaltjes problemen of voor een nevenwerking op luizen. Advies ritnaalden probleem:

Nemathorin 7,5 kg/ha (in de rij)

Tevens een werking op aardappelcycste aaltje en een nevenwerking op luizen tijdens de teelt.

Zorg voor een goede afdraaiproef met uw granulaatbakken, het is eventueel mogelijk om dummy product te krijgen.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.