22 april 2020

Suikerbieten – LDS met toevoegingen

Bij de suikerbieten beginnen de eerste percelen momenteel de eerste echte blaadjes te tonen, terwijl andere percelen nog gezaaid moeten worden. Daarnaast is er binnen de percelen een grote spreiding waar te nemen. Sommige zaadjes liggen nog steeds droog en dit zorgt voor een grote spreiding qua stand binnen het perceel. Toch is er op veel plaatsen ook al veel onkruid te vinden. De droge omstandigheden zorgen er vooral voor dat meldes een groot probleem beginnen te worden. Deze kunnen zich in zeer snelle tijd ontwikkelen en een groot probleem vormen. Probeer daarom ondanks de wisselende stand van de suikerbieten tijdig te starten met de onkruidbestrijding. Wanneer er te laat begonnen wordt, dan zal het steeds lastiger worden om de onkruiden te bestrijden.

Door het droge weer is er na zaai bijna geen bodemherbicide gespoten. Het is daarom belangrijk om voldoende Goltix na zaai toe te passen. Goltix is ook erg belangrijk om meldes voldoende te onderdrukken.

Voeg voldoende olie toe om onder de schrale omstandigheden een goede werking te krijgen. Daarnaast zijn er weer diverse toevoegingen die u kunt gebruiken om lastige onkruiden aan te pakken.

Nieuw dit jaar is de Safari Duo Active, deze Safari heeft een toevoeging van lenacil. Gebruik Safari Duo active pas als de suikerbieten 4 echte blaadjes hebben. Combineer Safari Duo Active niet met Betanal MaxxPro, hier zit namelijk al lenacil in. Advies:

Powertwin 0,50 ltr/ha +
Goltix 0,50 ltr/ha +
Astuss 0,40 ltr/ha (onder zachte omstandigheden verlagen naar 0,25 ltr/ha)
Of:
Betanal maxxPro 0,75 ltr/ha +
Goltix 0,50 ltr/ha +
Astuss 0,25 ltr/ha (onder zachte omstandigheden eventueel dosering olie verlagen)

Als de bieten al groter zijn en de eerste echte blaadjes aanwezig zijn kunnen de volgende toevoegingen worden gedaan.

Bij eventuele aanwezige kamille, ereprijs, klein kruiskruid en perzikkruid:

Safari 5-10 gr/ha (eerste keer LDS) 
Safari 10-15 gr/ha (tweede keer LDS)

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.