24 juni 2020

Aardappelen – phytophthora en Alternaria

Na de regen die gevallen is in vrijwel heel Nederland groeien de gewassen erg hard. Vooral de aardappels maken momenteel veel nieuw blad aan. In deze snelle groeifase is het erg belangrijk om een kort interval te hanteren. Nieuwe bladlagen zijn namelijk niet met alle middelen direct beschermd. Revus groeit redelijk goed mee met nieuwe loofgroei, maar mancozeb bevattende producten niet. Houd hier ook rekening mee tijdens deze snelle groei.

De laatste jaren zien we steeds meer ‘Green 37’ phytophthora stammen. Deze stam heeft binnen 48 uur onder gunstige omstandigheden de cyclus rond. Dit geeft ook aan waarom het zo belangrijk is om een kort interval te hanteren. Voeg ook eventueel een cymoxanilbevattend product toe als er een te lang interval is gehanteerd. Hierdoor kan er nog twee dagen teruggepakt worden om een eventuele infectie te voorkomen.

Vorig jaar is er veel ervaring opgedaan met de inzet van Zorvec in de aardappelen. Zorvec komt het beste tot zijn recht in de snelle loofgroei fase van de aardappels. Dit vooral omdat Zorvec erg goed mee groeit met de nieuwe delen van de plant. Hierdoor zorgt het voor een 3 dagen langere bescherming dan met andere producten.

Zorvec is net zoals vorig jaar in twee verschillende combinaties verkrijgbaar. De Zorvec Enicade met Gachinko of Trimanoc. Beide producten zijn ook dit jaar nog een combinatie verpakking. Een verpakking is voldoende voor 6,66 hectare. Zorvec is ook zeer snel regenvast, binnen 20 minuten en kan dus goed worden toegepast in een periode met wisselvallig weer. Advies:

Revus 0,60 ltr/ha

Bij uitlopen schema extra toevoegen:

Cymbal flow 0,50 ltr/ha
Of
Curzate partner 0,20 kg/ha

Tweede blok:

Infinito 1,20-1,60 ltr/ha 
Of
Zorvec Enicade 0,15 ltr/ha +
Trimanox 1,50 kg/ha

PlanetProof:

Gachinko 0,30 ltr/ha

Alternaria

Alternaria blijft een lastige schimmel om te bestrijden. De infectie van de schimmel vindt vaak al vroegtijdig in het seizoen plaats. Toch komt het vaak pas laat in het seizoen tot uiting wanneer het gewas begint te slijten. Uit proeven van de laatste jaren blijkt ook dat op tijd beginnen met de bestrijding erg belangrijk is bij alternaria. In gevoelige rassen kunt u eventueel in het Revus blok een keer Carial Star spuiten. Dit is Revus gecombineerd met Narita waardoor er al vroeg een alternaria bestrijding kan worden uitgevoerd. Advies:

Gevoelige rassen:

Carial star 0,60 ltr/ha
Wekelijks Tridex/Dithane 1,50 kg/ha 

Na de bloei:

Narita 0,50 ltr/ha (maximaal 4 toepassingen)

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.