09 februari 2021

Gebruiksruimte fosfaat

In 2021 gaan er een aantal veranderingen plaatsvinden met betrekking tot de gebruiksruimte voor fosfaat. Deze wijzigingen moeten eerst gepubliceerd worden op de website van het RVO, voordat deze formeel gezien van toepassing zijn. Dit betekent dat op dit moment nog niet alles vast staat, en er nog zaken kunnen wijzigen. Zodra de definitieve wijzigingen gepubliceerd zijn, nemen wij dit op in onze digitale fruitgids.

Bepalen van de gebruiksruimte

De bemestingstoestand met betrekking tot fosfaat in de fruitteelt werd altijd bepaald aan de hand van de Pw-waarde. Door een klassenindeling op basis van deze waarde, kon er gebruik gemaakt worden van een hogere fosfaatnorm tot maximaal 120 kg/ha.

In het nieuwe stelsel wordt dit voor de fruitteelt niet bepaald aan de hand van de Pw-waarde, maar op basis van een combinatie van P-AL en P-CaCl2. Op de nieuwe manier wordt met het P-AL-getal de bodemvoorraad bepaald en op basis van P-CaCl2 wordt de opneembaarheid bepaald. Met behulp van onderstaande tabel kan vervolgens worden bepaald welke norm voor de aanvoer van fosfaat van toepassing is.

Uitslagen van analyses mogen alleen worden gebruikt wanneer de bemonstering en analysering wordt gedaan door een geaccrediteerd laboratorium.

Overgangsregeling

Zoals de verwachtingen op dit moment zijn, kan er gebruikgemaakt worden van een overgangsregeling met betrekking tot fosfaatdifferentiatie. Dit kan alleen wanneer het betreffende grondmonster voor 31 december 2020 is genomen en op 1 mei 2021 niet ouder is dan 4 jaar.

Voor fosfaatarme en –fixerende gronden (fosfaattoestand ‘arm’) kan er alleen gebruik gemaakt worden van een overgangsregeling wanneer de analyse uiterlijk 15 mei 2020 bekend was en in de gecombineerde opgave is aangegeven dat er gebruikgemaakt wordt van de norm van 120 kg/ha.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.