09 maart 2021

Gebruiksruimte fosfaat

Inmiddels zijn de voorgenomen wijzigingen met betrekking tot de gebruiksruimte van fosfaat definitief vastgesteld. Concreet wordt de bemestingstoestand van de bodem in de fruitteelt dus bepaald door een combinatie van P-AL en P-CaCl2. Oude verslagen waar nog wordt gewerkt met de Pw-waarde blijven geldig mits deze op 15 mei niet ouder zijn dan 4 jaar. Wanneer het gaat om fosfaatklasse “arm” en u de resultaten vanuit het rapport voor het eerst gebruikt, mag dit rapport niet ouder zijn dan 1 jaar. Als uitzondering mogen in 2021 analyses worden gebruikt van monsternames tussen 16 mei 2016 en 15 mei 2017. Ook al is dit rapport dan ouder dan 4 jaar.

Wanneer u op uw bedrijf gebruik wilt maken van fosfaatdifferentiatie kunt u zich hiervoor aanmelden tot 15 mei via de gecombineerde opgave. Nieuwe monsters moeten m.b.t. fosfaatdifferentiatie gestoken worden door een geaccrediteerd laboratorium volgens het juiste bemonsteringsprotocol.

 

Bepalen van de gebruiksruimte

De bemestingstoestand met betrekking tot fosfaat in de fruitteelt werd altijd bepaald aan de hand van de Pw-waarde. Aan de hand van een klassenindeling op basis van de Pw-waarde kon er gebruik gemaakt worden van een hogere fosfaatnorm tot maximaal 120 kg / ha.

In het nieuwe stelsel wordt dit voor de fruitteelt niet maar bepaald aan de hand van de Pw-waarde maar op basis van een combinatie van P-AL en P-CaCl2. In de nieuwe methode wordt met het P-AL-getal de bodemvoorraad bepaald, op basis van P-CaCl2 wordt de opneembaarheid bepaald. Met behulp van onderstaande tabel kan vervolgens worden bepaald welke norm voor aanvoer van fosfaat van toepassing is.

Extra organische mest uitrijden

Wanneer u valt in de hoogste fosfaatklasse blijft het mogelijk om 10 kg fosfaat per hectare extra uit te rijden. Hierbij geldt wel dat dit alleen mogelijk is wanneer er in elk geval 20 kilogram fosfaat per hectare wordt uitgereden met één of een combinatie van onderstaande mestsoorten:

  • Strorijke vaste mest van rundvee
  • Strorijke vaste mest van schapen
  • Strorijke vaste mest van geiten
  • Strorijke vaste mest van paarden
  • Dikke fractie van mest van rundvee
  • Champost
  • GFT-Compost
  • Groencompost

Wanneer u gebruik wilt maken van deze regeling moet dit worden gemeld bij het RVO. Deze melding kunt u het hele jaar door maken maar moet uiterlijk op 31 december zijn gedaan. Via deze link komt u op de pagina van het RVO waar u deze melding kunt doen.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.