14 april 2021

Onkruidbestrijding zaaiuien

De stand van de zaaiuien blijft erg wisselend. Door het koude weer, hagel en sneeuw van de laatste dagen groeien de uien minder hard. Sommige percelen zijn net gekiemd terwijl andere percelen al boven komen of zelfs al in het kramstadium staan. Toch zullen de meeste uien nog boven moeten komen. Blijf de uien de komende periode goed in de gaten houden op de opkomst. Afbranden voor opkomst is essentieel om het gewas goed schoon te houden gedurende de teelt.

Tot 3 dagen voor opkomst:
Matos extra 2,25 ltr/ha of Touchdown quattro 3,00 ltr/ha (let op 1 toepassing per merknaam per teelt seizoen)
+
Stomp 0,75 – 1,00 ltr/ha

Kramstadium:
Eventueel aanwezig vuil afbranden met Bromotril, dosering afhankelijk van omstandigheden. Bij donker weer een hogere dosering gebruiken.

Bromotril 0,15 – 0,35 ltr/ha

Bodemherbiciden kramstadium:
Vanaf het kramstadium kunnen er ook weer extra bodemherbiciden worden aangevuld. Vooral AZ 500 is een belangrijke bodemherbicide die in het kramstadium toegepast mag worden. Daarnaast kan er ook voor de eerste keer Wing P worden toegepast. Doe dit wel alleen als er geen extreme neerslag verwacht wordt. In het kramstadium mag er ook totaal aangevuld worden tot 2,00 ltr/ha stomp. Advies:

AZ 500 0,20 ltr/ha
+
Wing p 0,50 ltr/ha
+
Stomp 0,50 ltr/ha

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.