14 april 2021

Pootgoed poten

Het eerste pootgoed is alweer de grond in. De structuur van de meeste gronden is goed waardoor het poten vlot gaat. Hoewel de temperatuur nog niet hoog is, is het wel belangrijk na te denken over de bescherming van uw pootgoed tegen schadelijke aaltjes en ritnaalden. Verder is het belangrijk om de eerste (persistente) luizen tegen te gaan. Vydate is een nematicide tegen schadelijk aaltjes. Behalve tegen (wortel-laesie) aaltjes werkt Vydate ook tegen een aantal insecten zoals (persistente) luizen en coloradokevers.

Dosering volveldstoepassing:
Vydate 20 kg/ha (werk het granulaat gelijkmatig in of tijdens het poten).

Dosering rijenbehandeling (voorkeur):
Vydate 10 kg/ha

 

Ritnaalden
Strooi het middel in een strook van 25-30 cm tijdens het poten in de aardappel rug. Het is belangrijk om de strook 25-30 cm breed te houden om een goede werking te realiseren. Heeft u veel last van ritnaalden? gebruik dan Nemathorin. Nemathorin werkt ook tegen Vrijlevende aaltjes en Aardappelcystenaaltjes.

Nemathorin rijendosering 7,50 kg/ha
Nemathorin volveldsdosering 30 kg/ha
Nemathorin halve dosering volvelds 15 kg/ha

Let op:
*Houd voor aardappelen een termijn aan van 120 dagen tussen toepassen en loofdoding bij gebruik van Nemathorin.

 

Tegen Rhizoctonia, zilverschurft etc.:

Heeft u partijen die gevoelig zijn voor Rhizoctonia kies dan ook voor een knolbehandeling voor het poten. De middelen hiervoor zijn monarch of emesto silver. Monarch werkt voornamelijk op rhizoctonia en emesto silver heeft een bredere werking op zilverschurft zwarte spikkel etc. Advies:

Monarch 0,20 ltr/ton
of
Emesto silver 0,20 ltr/ton

Zorg voor een goede verdeling van het middel in de rug. Een goede verdeling is essentieel om later in het seizoen de aantasting van zilverschurft, Rhizoctonia en zwarte spikkel te minimaliseren. Advies:

Allstar 0,80 ltr/ha
of
Amistar 3,00 ltr/ha
of
Zoxis

 

3,00 ltr/ha

(de Zoxis mag ook volvelds gespoten worden in een dosering van 6,00 ltr/ha)

Bij het planten van pootgoed op een voormalig grasperceel, kan schurft en andere vormen van schimmels uw aardappelen aantasten. Uit ervaring zien we dat bij gebruik van Serenade schimmels minder vat op uw aardappelen hebben. Serenade is gebaseerd op een unieke, van nature in de bodem voorkomende bacteriestam, Bacillus amyloliquefaciens QST 713. Serenade heeft een brede werking tegen schimmels. Advies:

Serenade 5,00 ltr/ha (maximaal 1 toepassing)
(Eventueel te combineren met Amistar 3,00 ltr/ha)
Het middel toepassen in 100-200 ltr water/ha.

Let op bij het mengen van uw mix. Vul eerst uw tank met water. Voeg daarna uw fungiciden toe en als laatste de meststoffen. Voor een optimale mix, uw tank volume voor maximaal 30% vullen met meststoffen.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.