14 april 2021

Spruitkool – Bodemherbiciden

De toepassing van bodemherbiciden kort na het planten is een belangrijke teeltmaatregel tegen onkruid in spruitkool. Voor een goede werking van bodemherbicide is vochtige grond van belang. Het advies is om de herbiciden kort na het planten toe te passen mits er veel regen wordt verwacht. Als er veel neerslag volgt kort na het planten dan is het raadzaam te wachten tot na de regen. Springbok is zeer goed wateroplosbaar en zal makkelijk inspoelen als je dit voor de regen spuit, wat niet ideaal is als de planten nog niet aangeslagen zijn.

Met de huidige omstandigheden is het verstandig om de herbiciden toe te passen als de planten aangeslagen zijn. Een goedwerkende standaardmix in bodemherbicide is het toepassen van Centium + Springbok / Butisan S. Springbok bevat twee werkzame stoffen, namelijk metazachloor (= Butisan S) en dimethenamid P (= Frontier). Springbok is vergeleken met Butisan S iets sterker op kruiskruid, ganzenvoet, brandnetel, perzikkruid, aardappelzaailingen en hondspeterselie. Centium is sterk op onder andere kleefkruid, kruiskruid, zwaluwtong en melganzevoet.

Advies:

Centium 0,15 – 0,20 ltr/ha +
Springbok* 1,70 – 2,50 ltr/ha
of
Centium 0,15 – 0,20 ltr/ha +
Butisan S* 1,50 – 2,00 ltr/ha

*Ter bescherming van grondwater mogen bodemherbiciden met de stof metazachloor worden ingezet met een maximale toepassing van 1.000 gram/ha metazachloor over drie jaar. In Butisan S / Metazachloor-500 zit 500 gr/ltr metazachloor. Indien u Butisan S met een dosering van 2,00 ltr/ha toepast, kunt u de komende twee jaar geen metazachloor-houdende producten op het desbetreffende perceel gebruiken. In Springbok zit 200 gr/ltr metazachloor. Als u dit middel elk jaar op hetzelfde perceel wilt toepassen, kunt u jaarlijks maximaal 1,70 ltr/ha Springbok doseren.

 

Etiketten

Springbok maximaal 2,50 ltr/ha, 1 toepassing per teelt. 90%-dop.
Butisan S/Metazachloor-500 maximaal 2,00 ltr/ha, 1 toepassing per teelt. 90%-dop.
Centium maximale dosering 0,25 ltr/ha, 1 toepassing per teelt

Houd bij een lichte grond een lage dosering aan en gebruik bij zware grond een hoge dosering bodemherbicide.

 

PlanetProof (milieukeur)

Op teeltbedrijven die meedoen aan PlanetProof is de keuze tussen de bodemherbicide Springbok of Butisan S afhankelijk van de bedrijfssituatie. Op het gebied van hoeveelheid actieve stof levert het gebruik van Butisan S een hogere hoeveelheid actieve stof op. Wanneer we kijken naar maluspunten levert het gebruik van Butisan S (actieve stof metazachloor 500 gr/ltr) echter 1 maluspunt op, terwijl het gebruik van Springbok (actieve stof metazachloor 200 gr/ltr en dimethenamid P 200 gr/ltr) 2 maluspunten geeft omdat beide actieve stoffen op de lijst van maluspunten staan. Per situatie zult u dus de afweging moeten maken of het minst aantal maluspunten of de minste hoeveelheid actieve stof belangrijker is.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.