15 april 2021

Winnaarsmentaliteit in de tomatenteelt

Wie de polder bij Middenmeer binnenrijdt, raakt automatisch onder de indruk van de enorme bedrijven die uit het landschap opdoemen. Gigantische datacentra, maar ook enorme
tuinbouwbedrijven. Eén daarvan is CombiVliet: teler van mini troscherrytomaten, snoeptomaatjes, grove en middelgrove trostomaten en cocktailtomaten.

“In het hoogseizoen leveren we meer dan twee miljoen kilo tomaten per week. Grote die lekker zijn en kleine die héél lekker zijn!” In gesprek met Roy van Vliet en Robert van den Ende van CombiVliet, Ben Driessen van Koppert en Edwin Datthijn van Van Iperen.

Roy: “De rassen die wij telen, zijn geselecteerd op basis van smaakproeven. We telen met maximale aandacht voor duurzaamheid. Wij zijn ons altijd bewust van het feit dat wij voedsel produceren. In dat kader beschikken wij over alle relevante certificaten op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid.” Roy is lid van de directie van CombiVliet en manager van de locatie in Middenmeer. Sinds twee jaar assisteert Robert van den Ende hem. Hij is verantwoordelijk voor teelt, arbeid en biologie. Kenmerkend voor dit bedrijf is de merkbelofte ‘samen groeien’. Roy: “Alleen samen kom je verder en groeien is noodzakelijk om in deze tijd te kunnen blijven bestaan.”

 

Beheersbare groei

Middenmeer is met 84 hectare verreweg de grootste locatie van CombiVliet. Binnen afzienbare termijn wordt daar nog eens 12 hectare aan toegevoegd. “Daarmee zitten we hier aan het maximum. Het geheel bestaat eigenlijk uit zeven, straks dus acht, tuinen van elk 12 hectare. In 2011 zijn we met de bouw van de eerste tuin begonnen. Door steeds met 12 hectare te groeien, hebben we de tijd om elke keer een nieuwe ploeg mensen op te leiden, die daarna de nieuwe tuin gaat leiden. Op die manier is de groei uiterst beheersbaar gebleven.”

Elke tuin heeft zijn eigen specialisten. Door elke twee tuinen te verbinden via een kantine wordt uitwisseling van kennis en ervaringen gestimuleerd.

Daarnaast is er regelmatig overleg. Robert: “Twee keer per week zitten we bij elkaar. Daarbij vinden we de inbreng van de mensen zelf heel belangrijk. De oplossingen moeten uit de medewerkers komen. Dat zorgt voor eigenaarschap en een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Het is hun tuin en het liefst willen ze dat hun tuin beter presteert d

Combivliet

an de anderen. Zo ontstaat er gezonde competitie. Aan het eind van de rit wil iedereen bovenaan staan.”

 

Gemotiveerde mensen

Roy: “Het draait vooral om de mensen. Heb je ambitie, dan krijg je hier alle kansen om te groeien en je verder te ontwikkelen. Dat stimuleren en faciliteren we op alle mogelijke manieren. Want zonder deskundige en gemotiveerde medewerkers zijn we nergens. Het is de combinatie van doeners, denkers, specialisten en alleskunners die ons bedrijf kleur geven.”

“Het gaat er bij ons om dat we een topproduct telen waarbij we de kostprijs zo laag mogelijk houden. Om dat te kunnen realiseren heb je de juiste mensen nodig. Dat geldt voor de mensen die hier werken, maar ook voor onze leveranciers. Wij omringen ons graag met de beste specialisten. En we gaan voor duurzame relaties. Want hoe langer je met elkaar samenwerkt, des te beter begrijp je elkaar en des te sneller gaat alles. En dat zorgt er weer voor dat de kosten laag blijven.”

Roy: “We gaan voor de best mogelijke combinatie. Met Edwin en Ben hebben we zo’n combinatie te pakken, de een voor de biologie,

de ander voor de corrigerende middelen. Beide zijn specialisten op hun vakgebied en nemen een bak aan ervaring mee. Vooral als het gaat om de middelen, is de expertise van bedrijven als Van Iperen en Koppert onmisbaar.” Robert: “Er komen de laatste jaren meer plagen bij dan middelen. Van plagen als tomatengalmijt en nesi (de mediterrane roofwants Nesidioris tenuis) hadden we vijf jaar geleden nog geen weet. De geïntegreerde bestrijding van ziekten en plagen wordt daardoor steeds complexer, terwijl de belangen steeds groter worden. Het is ons beleid om zoveel mogelijk biologisch aan te pakken, maar het moet wel betaalbaar blijven.”

Ben: “Dit bedrijf kenmerkt zich door mensen die vooruit willen. Mensen zijn hier enorm gemotiveerd en gedreven. Dat maakt samenwerken ook leuk en productief. Ze staan hier altijd open voor nieuwe dingen. Ze willen er altijd het beste uit halen, waarbij de balans tussen kostprijs en kwaliteit niet uit het oog wordt verloren.” Edwin: “Ze zijn ook heel

open en delen alle cijfers. Daardoor weet je ook wat werkt en wat niet. Samen word je daar beter van.” Roy: “Onze klanten willen het hele jaar door een goede en betrouwbare kwaliteit tomaten tegen de juiste prijs. Op het juiste moment geleverd in elke gewenste hoeveelheid en verpakking. Daar staan wij voor.”

Of het altijd tomaten zullen blijven? Voorlopig in ieder geval wel. Mogelijk dat in de toekomst de teelt van de verschillende glasgroenten dichter naar elkaar toe groeit. Met de groei van het bedrijf is naar alle waarschijnlijkheid het einde nog niet bereikt. “Het totale areaal in Nederland zal niet meer toenemen, maar het aantal bedrijven zal wel afnemen. En dat biedt kansen om verder te
groeien. Alleen als je voldoende omvang hebt, kun je tegenwoordig nog een topproduct blijven telen.”