20 april 2021

Onkruidbestrijding met Ultima

Het voorjaar komt langzaam op gang. Hierdoor zullen ook onkruiden op verhardingen gaan groeien. Ultima is sinds 2013 een in de markt toegelaten ecologisch gewasbeschermingsmiddel. Het gerechtshof in Den Haag heeft, zoals eerder gemeld, in een uitspraak in hoger beroep, een streep gehaald door het wettelijke verbod op het professioneel gebruik van gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw. Sinds oktober 2016 gold dit verbod voor het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen op verhardingen, later voor al het professioneel gebruik buiten de landbouw, met uitzonderingen. Deze uitzonderingen zijn in de loop van de tijd verder beperkt.

 

Ultima is een verantwoord en effectief alternatief voor de bestrijding van onkruid, mos en algen. Het middel wordt met name toegepast op verhardingen, maar heeft ook een toelating in de onbedekte teelt van onder meer vaste planten en boomkwekerij gewassen.

 

 • Geen schadelijke residuen
 • Pakt blad en wortel aan en voorkomt hergroei
 • Ook toepasbaar onder bomen, struiken en planten

 

Ultima-professional is een niet selectief contactmiddel. De werkzame stof pelargonzuur is een vetzuur. Door contact met vetzuren beschadigen membranen van plantencellen waardoor de inhoud naar buiten lekt en de plant uitdroogt. De werkzame stof maleïne hydrazide (MH) is een kiemremmer. MH wordt opgenomen door de bladeren, eenmaal in de cel remt de celdeling. De cel strekking wordt echter niet geremd door MH. Dus eenmaal gekiemde cellen die zich onder de grond bevinden of cellen die niet geraakt zijn omdat de plantstructuur dat niet toelaat (opgerold blad zoals bij gras), worden niet bestreden. Bij sommige onkruiden, zoals zevenblad of straatgras, is daarom een 2e behandeling nodig.

 

Gebruiksaanwijzing

 • De beste werking bij droog en zonnig weer
 • Minimale temperatuur 10˚C
 • Alle plantdelen dienen tot druipend toe nat gespoten te worden
 • Niet toepassen op natte onkruiden
 • Beste resultaten op(jonge) onkruiden van maximaal 10 cm hoogte

 

Dosering

 •  1,60 liter Ultima per 10 liter water
 • Maximale dosering per toepassing is 1,60 liter per 100 m2
 • Bij sensor gestuurde, pleksgewijze toepassing is het verbruik, afhankelijk van de onkruidbezetting, ongeveer 8-16 liter per hectare per toepassing
 • Ultima mag maximaal 2 keer per jaar toegepast worden met een minimum interval van 30 dagen tussen de toepassingen
 • Ultima is verkrijgbaar in 20 ltr verpakkingen

 

Cura

Is een nieuw ontwikkeld product om het gebruik van Ultima te optimaliseren. Tijdens proeven is gebleken dat Ultima, bij een dagelijkse toepassing + intensief gebruik, een sterke geur heeft.  Cura zorgt ervoor dat gebruikers op een goede manier met Ultima kunnen werken.